Tips för att Förbättra Ditt Kreditscore

Så här kan du förbättra din kreditvärdighet och öka chansen till att få bättre ränta och villkor på framtida lån och krediter. Här hittar du några tips för att förbättra din kreditvärdighet.

Vad påverkar din kreditvärdighet?

En hög kreditvärdighet innebär att man har bra ekonomi och att man har en bra återbetalningsförmåga. Innan ett företag beviljar ett lån eller en kredit vill de se din kreditvärdighet för att avgöra om de kommer få tillbaka pengarna som de lånar ut till dig. Målet är helt enkelt att de vill försäkra sig att du kommer kunna betala tillbaka pengar du lånar. Sättet de får fram din kreditvärdighet är genom att göra en så kallad kreditupplysning.

I Sverige finns det olika företag som erbjuder kreditupplysningar, men ett av de mer populära företagen och de som flest lån- & kreditgivare använder är UC, även känt som Upplysningscentralen. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag som tillhandahåller kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar.

Minska Lån & Krediter

Minska antalet mindre lån och kreditkort om du har flera.

Betala Skulder

Se till att betala eventuella skulder till kronofogden.

Betala i Tid

Betala dina räkningar så du inte får några betalningsanmärkningar.

Så kan du förbättra din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet går alltid att förbättra. Det första du bör göra är att göra en kreditupplysning på dig själv och utgå ifrån den. Sen bör du också betala av eventuella lån och skulder eller så kan du samla mindre lån och krediter i ett större privatlån hos en enda bank.

Dessutom kan det vara en bra ide att bara ha ett kreditkort, istället för flera stycken. Sen bör du inte ansöka om nya krediter och smålån där kreditupplysningen tas via UC. Ens kreditvärdighet kan påverkas negativt om man har flera aktuella kreditprövningar, speciellt om de görs via UC. Att ha en bra kreditvärdighet är viktigt eftersom den kommer ligga som grund om du till exempel vill ansöka om bolån.

En annan sak som kan påverka din kreditvärdighet positivt är en hög inkomst samt om du är anställd, dessutom kan en fastighet och en stabil livssituation vara positivt. Se till att avsluta onödiga krediterkort som ej används och se alltid till att betala dina räkningar i tid.

5 steg för att förbättra din kreditvärdighet
  1. Gör en kreditupplysning på dig själv och utgå ifrån den (Hämta via minuc.se).
  2. Se till att bara ha ett kreditkort – säg upp övriga outnyttjade krediter och kort.
  3. Betala alltid dina fakturor i god tid så du inte får några skulder hos kronofogden eller betalningsanmärkningar.
  4. Samla dyra lån & krediter i ett större privatlån hos en enda bank.
  5. Gör en budget för amortering av lån och krediter så du kan minska dina kostnader över tid.

Se också:

Så mycket kostar ditt lån

30 MARS 2019

Så mycket kostar ditt lån

Läs mer
Vad är ett Bra Kreditscore?

30 JANUARI 2019

Vad är ett Bra Kreditscore?

Läs mer

© 2021 Kreditkarma.se. Alla produktnamn, logotyp och varumärken som anges eller hänvisas till på Kreditkarma.se är respektive varumärkesinnehavares egendom. Kreditkarma.se är en gratis jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra alla kreditkort och lån som finns i Sverige. Filtrera fram kreditkort och lån baserat på en rad olika kriterier.

De flesta erbjudanden och länkar som visas på webbplatsen är från annonsörer och det är från dessa som Kreditkarma.se i vissa fall kan få ersättning från. Med hjälp av denna ersättning så blir det möjligt för oss att erbjuda denna tjänst helt utan kostnad. Vill du veta mer om hur tjänsten fungerar eller hur affiliate-marknadsföring fungerar?.