Frågor & Svar

På denna sidan har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren som rör kreditkort och lån. Läs mer om vilka förmåner som kan ingå, vilkat avgifter som är kopplade till kreditkort och lån samt mycket mera.

Vanliga frågor om Kreditkort & Krediter

Betalkort eller kreditkort?

Ett bankkort är kopplat till ditt bankkonto och du kan bara handla för de pengar som finns tillgängligt på kontot. Med ett kreditkort betalar du på kredit, alltså lånade pengar och istället för att pengarna dras direkt ifrån ditt bankkonto så får du i slutet av varje månad en faktura som motsvarar de du har handlat för. Med ett kreditkort har du även möjlighet att dela upp betalningen, men då mot en ränta som kan variera mellan 5-25%.

Gäller alltid reseförsäkringen?

Nej, för att reseförsäkringen ska gälla så måste du ha betalat resan med ditt kort. För en del kort räcker det att du betalar halva resan, andra kräver att du betalar hela resa med kortet.

Jag fick avslag på min ansökan om kreditkortet. Varför?

I en kreditbedömning tittar kreditgivaren på en rad olika uppgifter i dels själva ansökan och i kreditupplysningen som görs. Uppgifterna i din ansökan och kreditupplysningen vägs därefter ihop och det kan därför vara svårt att veta exakt vad som är den avgörande anledningen till avslaget.

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan är vad lånet eller krediten totalt kommer att kosta. I den effektiva räntan ingår till exempel månadskostnaden (räntan) samt alla övriga avgifter. Genom att titta på den effektiva räntan får du som konsument en tydligare bild av krediten eller lånets totalkostnad.

Vad är valutapåslag?

De flesta kreditkort har ett valutaväxlingspåslag som tillkommer på all inköp som sker med kortet utomlands. Avgiften kan variera mellan 1-4% beroende på vilket kort du har.

Hur lång tid tar det att få ett kreditkort?

Det tar cirka 10 dagar att få det nya kortet hem i brevlådan, är du befintlig kund och har beställt ett ersättningskort går det något snabbare.

Hur förhindrar du kreditkortbedrägeri?

Det finns inget säkert sätt att förhindra kreditkortsbedrägeri, men vara vaksam så kortet inte hamnar i fela händer. Övervaka dina transaktioner noga, var försiktig med phishing-bedrägerier och gör det inte lätt för andra att få tag i din kreditkortsinformation.

Kan jag få ett kreditkort om jag har en dålig kreditvärdighet?

Det beror på hur dålig kreditvärdighet du har. Till exempel om du har tecknat flera snabblån eller andra mindre krediter. Samtidigt som du bara jobbar deltid eller är timanställd? I så fall kommer det bli svårt för dig att få ett kreditkort. Men om du däremot har ett lite mindre privatlån samtidigt som du är fast anställd? Då är det mycket möjligt att du kan få ett kreditkort.

Bör jag skaffa ett kreditkort om jag inte behöver låna?

Ett kreditkort som inte har någon årsavgift kan fungera som en extra säkerhet om man är orolig att man kanske ska sakna pengar någon gång.

Kan jag betala av min kreditkortsskuld tidigare?

Kortfristiga skulder som kommer från kreditkort och lån kan du alltid betala av till fullo. Detta kan vara bra om du till exempel har behövt delbetala någon faktura.

Vad betyder delbetalning?

Delbetalning är en del av en avbetalning vilket gör det möjligt att betala för en vara i efterhand. Vanligen delas betalningen upp i flera delbetalningar, som fördelas över en viss tidsperiod. Ofta tillkommer ränta och avgifter som gör att köpet i slutändan blir avsevärt dyrare än om man hade betalat hela summan direkt.

Vad är fördelen med ett kreditkort?

Med de flesta kreditkort kan du oftast få någon typ av bonus, återbäring och/eller reseförsäkring, vilket är något du inte kan få med ett vanligt bankkort.

Kan jag ansöka om kreditkort med betalningsanmärkning?

Som det ser ut idag är det extremt svårt att få ett kreditkort beviljat om du har någon betalningsanmärkning och av de kreditkort som vi jämför så är där ingen som godkänner en ansökan om du har anmärkning.

Är det möjligt att få kreditkort utan kreditprövning?

Vi känner inte till något kreditkort som du kan ansöka om utan att det görs en kreditprövning. Alla kreditgivare som vi jämför gör någon typ av kreditprövning.

Använder alla kreditgivare UC?

Nej, men däremot gör allt kreditgivare en kreditprövning och UC är ett av företagen som kreditgivarna kan använda. De andra företagen som också används för kreditprövningar är Creditsafe och Bisnode.

Vanliga frågor om Lån & att Låna Pengar

Vilken typ av lån bör man välja?

Det beror till stor del på hur mycket och hur länge du behöver låna pengara. Den bästa lösningen sett till räntekostnaden är att välja ett traditionellt banklån. Men är det bara en mindre summa som du behöver låna någon månad så kan det ändå blir dyrt eftersom det ofta tillkommer en del avgifter.

Behöver jag någon form av säkerhet för att få låna pengar?

Nej, det behöver du inte. Privatlån är ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Istället är det en personlig kreditbedömning som ligger till grund för om ditt lån blir beviljat.

Hur lång tid tar det innan jag får svar på min ansökan?

Oavsett om du ansöker om ett kreditkort eller ett privatlån så får du ofta snabbt besked på din ansökan. Många som ansöker får svar omedelbart efter att ansökan är inskickad.

Hur lång tid tar det innan jag har pengarna på mitt konto?

Beroende på vilket typ av lån och långivare du väljer så har du oftast pengarna på ditt konto inom några dagar. Dock finns det vissa långivare som gör utbetalningar så fort ansökan är godkänd och detta gäller även på helger.

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Har du en eller flera betalningsanmärkningar blir antalet långivare som du kan ansöka om lån hos mer begränsat och du får vara beredd på att betala en förhållandevis hög ränta. Det är emellertid inte omöjligt att låna med betalningsanmärkning, förutsatt att du inte har något aktuellt ärende / skuld till Kronofogden.

Är räntan rörlig eller fast?

Räntan på ett privatlån är alltid rörlig och kan därmed förändras över tid. Om riksbanken höjer eller sänker reporäntan så gör även de flesta långivare det.

Vad händer om jag inte kan betala?

Har du inte möjlighet att betala så bör du kontakta långivaren och meddela detta snarast. En försenad betalning leder i första hand till förseningsavgift och dröjsmålsränta. Betalar du inte dessa så går ärendet till inkasso vilket leder till inkassoavgifter. Till sist kan ärendet hamna hos hos Kronofogden.

Hur mycket betalar jag per månad?

Detta går inte att avgöra på förhand då de flesta långivare har en rörlig ränta som ofta baseras på din kreditvärdighet. Däremot efter att du har gjort ansökan så kommer du se hur mycket ränta du kommer betala samt din specifika månadskostnad.

Vanliga frågor om Kredit Karma

Hur sorteras resultaten på Kredit Karma?

På sidan kreditkarma.se/kreditkort sorteras alla kreditkort efter lägst ränta och årsavgift. På de andra sidorna så sorterar vi korten efter vilken typ av kreditkort sidan vissar. Till exempel på sidan med kreditkort med högst kredit så sorteras alla korten efter krediten, räntan och årsavgift.

Är det gratis att ansöka om kreditkort och lån via Kredit Karma?

Tjänsten är helt gratis och istället är det kreditgivarna och bankerna som betalar oss för att vi förmedlar nya kunder. På så sätt slipper de betala för dyr extern marknadsföring via till exempel Google och annonser.

Gör Kredit Karma någon kreditupplysning?

Nej, vi gör inga kreditupplysningar och vi spara ingen personlig information. Kredit Karma erbjuder endast en jämförelsetjänst så du kan hitta kreditkort och lån som har bäst ränta och lägst avgifter.

Vilka företag samarbetar Kredit Karma med?

Vi samarbetar med mer än 60 banker och kreditgivare:

ICA-Banken, IKANO Bank, MedMera Bank, Forex, Bank Norwegian, Marginalen Bank, Resurs Bank, Santander Consumer Bank, Nordnet Bank, Collector, Re:member, SevenDay Bank, BlueStep, Komplett Bank är några vi jobbar med. Se alla företag på här

Mer från bloggen

Via vår blogg får du en massa bra tips och idéer för hur du kan tänka kring lån och krediter. Här hittar du även allt du behöver veta för att få dina pengar växa via sparande och investeringar.

© 2021 Kreditkarma.se. Alla produktnamn, logotyp och varumärken som anges eller hänvisas till på Kreditkarma.se är respektive varumärkesinnehavares egendom. Kreditkarma.se är en gratis jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra alla kreditkort och lån som finns i Sverige. Filtrera fram kreditkort och lån baserat på en rad olika kriterier.

De flesta erbjudanden och länkar som visas på webbplatsen är från annonsörer och det är från dessa som Kreditkarma.se i vissa fall kan få ersättning från. Med hjälp av denna ersättning så blir det möjligt för oss att erbjuda denna tjänst helt utan kostnad. Vill du veta mer om hur tjänsten fungerar eller hur affiliate-marknadsföring fungerar?.