Svar på vanliga frågor om lån och kreditkort

Här hittar du en sammanställning av vanliga frågor och svar rörande kreditkort, lån och om att tjäna pengar passivt via investeringar eller egen hemsida och blogg.

Låna Pengar

Mer information
Vad krävs för att låna pengar?

De vanligaste kraven är att du har fyllt 18 år, har en fast inkomst och inte har någon betalningsanmärkning och att du är svensk medborgare, då kan du nästan alltid ansöka om lån.

Sen kan vissa långivare ha mer specifika krav som till exempel att din inkomst måste vara över 100 000 kr per år och du måste bo i Sverige.

Hur snabbt får jag pengarna?

Detta varierar mellan de olika långivarna. En del långivare erbjuder direktbetalning. Så om långivaren och du har samma bank så har du oftast pengarna direkt.

Om pengarna ska skickas mellan olika banker så kan det dröja upp till 24 timmar innan du har pengarna på ditt konto.

När får jag besked om min ansökan är beviljad?

Vanligtvis får du direkt svar på din ansöka om du har blivit beviljad lån. Hur du får ta del av beskedet kan variera, en del långivare visar beskedet direkt på hemsidan och andra skickar ut beskedet via e-post.

Kostar det något att ansöka om ett lån?

Att ansöka om lån kostar inte pengar, men om du blir beviljad ett lån så kan det tillkomma en så kallad uppläggningsavgift. Denna avgift ta långivaren ut som ersättning för allt upprätta ett lån.

Till exempel kostar det långivaren pengar att göra en kreditupplysning och där kan vara en del manuellt arbete med att godkänna och betala ut pengar som långivaren tar betalt för.

Hur lång tid tar det innan jag har pengarna på mitt konto?

Det som påverkar hur snabbt du får in pengarna på ditt konto beror på om du och långivaren har samma bank. Har ni samma bank så finns pengarna på ditt konto direkt efter att långivaren har gjort utbetalningen.

Har du och långivaren olika banker kan det dröja upp till 24 timmar innan pengar finns på ditt konto.

Kreditkort

Mer information
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?

Ett betalkort är vanligtvis kopplat till ett bankkonto där du kan sätta in pengar som sen blir tillgängliga via betalkortet. Ett kreditkort har däremot ett kreditutrymme på X kr som du har möjlighet att utnyttja så länge du betalar tillbaka en del av krediten varje månad.

Jag har fått avslag på min ansökan om kreditkort, vad beror det på?

Förmodligen så klara du inte kreditprövningen eller kreditupplysningen som alla kreditgivare måste göra innan de godkänner ett nytt kreditkort. Exakt varför din kreditupplysning inte blev godkänd kan beror på flera faktorer, men det vanligaste är att kreditbetyget är för lågt eller så har du redan flera lån och kreditkort.

Vilka avgifter tillkommer med kreditkort?

Några vanliga kostnader och avgifter som kan tillkomma med ett kreditkort är: aviavgift, årsavgift, uttagsavgifter, valutapåslag. Skulle du inte betala tillbaka krediten i tid så kan du också behöva betala försenings- och påminnelseavgifter.

När börjar jag betala ränta på kreditkortet?

När du använder krediten på ett kreditkort så har du vanligtvis några så kallade "räntefria dagar" och det är efter dessa dagar som du behöver betala ränta om du har kvar en kredit.

Tjäna Pengar

Mer information
Går det att tjäna pengar på nätet?

Ja, idag finns det flera olika sätt att tjäna pengar på nätet. Det vanligaste sättet är med hjälp av en hemsida eller blogg. Om du besöker vår sida om att tjäna pengar så kan du hitta mer information om hur du kan komma igång och tjäna pengar via nätet.

Vad är det enklaste sättet att tjäna pengar via nätet?

Det absolut enklaste sättet att börja tjäna pengar via nätet är genom investeringar. Men detta kräver vanligtvis en större mängd kapital för att man ska tjäna några större mängder pengar. Ett annan populärt sätt är att skapa en hemsida eller blogg, sen genom att använda annonser och affiliate-länkar så kan du få ersättning. Dock är detta något mer tidskrävande och en helt ny hemsida eller blogg kommer inte tjäna speciellt mycket pengar det första året. Båda metoderna kräver långsiktigt och aktivt arbete för att lyckas.

Kreditkarma.se

Är det gratis att ansöka om lån och kreditkort via Kreditkarma.se?

Ja, när du hittar ett lån eller kreditkort på Kredit Karma så skickar vi dig vidare till banken eller långivaren som erbjuder tjänsten. Så du behöver inte betala någon extra avgift när du går vi vår tjänst.

Vilka företag samarbetar Kreditkarma.se med?

Om du vill se alla företag som vi samarbetar med kan du besöka den här sidan.

Hur sorteras och visas resultaten på Kreditkarma.se?

Alla lån och kreditkort sorteras efter den lägsta tillgängliga räntan som lånet eller kreditkortet erbjuder. Men tänk på att detta garanterar inte att lånet eller kreditkortet som visas högst upp är det bästa eller billigaste.

Vi försöker beräkna den totala kostnaden för varje lån och kreditkort vilket inkluderar både ränta och avigfter, så vill du se vilket lån eller kreditkort som har lägst kostnad så måste du ändra till "Lägst Kostnad" under Sortera efter. Du kan också klicka här för att se de billigaste kreditkorten och billigaste privatlånen.