VISA, MasterCard eller American Express – Vilket kortnätverk är bäst i Sverige?
Är du osäker på vilken typ av kreditkort du ska välja? Här förklarar vi vilka skillnader det är mellan kortnätverken: VISA, MasterCard och American Express.
Söker du efter ett kreditkort som ger bonusar? Dessa kort är kopplade till ett bonusprogram, även kallat lojalitetsprogram och via dessa program kan du lösa in poäng mot produkter, tjänster och ibland även värdecheckar.
10,000 kr
Utnyttjad kredit967 kr / mån
Månadsbetalning15.99 %
Lägst ränta4,244 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit1,000 kr / mån
Månadsbetalning19.99 %
Lägst ränta2,540 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit977 kr / mån
Månadsbetalning17.25 %
Lägst ränta1,919 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit942 kr / mån
Månadsbetalning13.00 %
Lägst ränta1,603 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit933 kr / mån
Månadsbetalning11.95 %
Lägst ränta1,615 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit908 kr / mån
Månadsbetalning8.90 %
Lägst ränta2,696 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit953 kr / mån
Månadsbetalning14.31 %
Lägst ränta1,784 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit917 kr / mån
Månadsbetalning10.05 %
Lägst ränta1,232 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit923 kr / mån
Månadsbetalning10.80 %
Lägst ränta1,961 kr
Kostnad, inkl avgifter10,000 kr
Utnyttjad kredit942 kr / mån
Månadsbetalning12.99 %
Lägst ränta1,532 kr
Kostnad, inkl avgifterÄr du osäker på vilken typ av kreditkort du ska välja? Här förklarar vi vilka skillnader det är mellan kortnätverken: VISA, MasterCard och American Express.
De traditionella bonuskorten kan ge både poäng när du gör vanliga köp med kortet och så finns det kort som bara ger bonuspoäng när du använder kortet i specifika butiker eller gör köp inom visa varukategorier. Poängen kan du sen byta in mot produkter eller andra förmåner.
Det finns också kreditkort som ger dig extra förmåner när du spenderar pengar på specifika köp. Ett vanligt exempel är att du kan få air-miles när du betalar med ditt kort vid resor. Dessa air-miles poäng kan du sen byta in och använda för att betala dina resor.
Så kallade cashback-kreditkort är en helt egen kategori med kreditkort. Med dessa kort får du tillbaka pengar varje gång du handlar med ditt kreditkort. Hur mycket pengar du kan få tillbaka varierar, men snittet ligger omkring 1% men det finns kreditkort som ger upp till 4% i cashback.
Ett viktigt tillägg för dig som tittar på kreditkort med bonus eller cashback är att kortet som ger högst bonus är inte alltid det kortet som är bäst för dig. Vad man alltid måste väga in är bland annat årsavgiften.
För många kreditkort som har generösa bonusprogram, till exempel American Express-kreditkort, tillkommer det en hög årsavgift. Den högre bonus- eller cashbacknivån måste alltså kompensera för den förhöjda årsavgiften.
Det bästa sättet att visa detta på är genom ett exempel. Ta till exempel kreditkortet från Komplett som ger 1 % i cashback på vanliga köp och Amex Blue Cashback som ger 1,25 %. Kreditkortet från Komplett kostar inget att äga, medan Amex Blue Cashback kostar 420 kr per år.
Detta betyder att du måste spendera minst 33.650 kr, eller 2.805 kr per månad med Amex Blue Cashback för att du ska tjäna tillbaka kostnaden för kortet. Med kortet från Komplett hade du istället fått tillbaka 336 kr om du spenderar 33.650 kr under ett år och då betalar du dessutom ingen årsavgift.
Så för att du ska tjäna samma summa med Amex Blue Cashback som du gör med kortet från Komplett måste du spendera (totalt) mer än 60.000 kr under ett år för att du ska få tillbaka ungefär lika mycket pengar.
Har du ett specifikt mål i åtanke? Föredrar du att tjäna belöningar till resor eller vill du hellre få cashback? Att tjäna belöningar med ett specifikt flygbolag eller hotellprogram är bra om du vet att du kommer använda flygbolaget eller hotellet i framtiden. Annars kan det vara bättre för dig att hålla fast vid ett belöningsprogram med flexibla inlösenalternativ eller cashback.
Kort med höga årsavgifter har vanligtvis fler och bättre förmåner som kan göra årsavgiften värda det, men du måste överväga både kortets fördelar och om du faktiskt kommer att använda dem. Vanligtvis måste man uttnytja alla förmåner rätt mycket för att det ska vara värt årsavgiften.
En del kreditkort kan erbjuda välkomstbonusar vilket kan vara frestande, men vanlgitvis får du inte något för ingenting. Kortföretaget vill tjäna pengar och det gör dem endast om du faktiskt använder kortet, därför kan det finnas en gräns för hur mycket du måste spendera med kortet för att ta del av eventuella välkomstbonusar och erbjudande. Så om ett kort har utgiftskrav som ligger utanför din budget bör du helt enkelt överväga ett annat kort. Det är aldrig värt att spendera mer pengar än du har råd med bara för att få någon extra bonus.
Ett bonuskort är ett kreditkort som ger poäng på de köp som görs med kortet. Bonussystemen fungerar ungefär på samma sätt som ett kort med cashback, men istället för att du får tillbaka pengar så får du poäng som kan användas för att betala eller ge tillgång till extra rabatter eller andra förmåner.
Antalet poäng du tjänar varierar mellan de olika korten, men ofta får du till exempel ett poäng för varje krona som du handlar för. Därefter kan poängen ha olika värde beroende på vilket kort du har. Om du har ett matkort som ger poäng och du lyckas spara ihop 5 000 poäng genom att handla för 5 000 kr under en månad så kan det ge 50 kr i rabatt på framtida köp.
Det beror på vilket kreditkort du har, men oftast finns det en giltighetstid. Av de kort vi jämför så erbjuder de flesta kort minst 1 års giltighetstid men oftast gäller det längre. Ett populärt kort är Coop Mastercard som ger poäng på alla köp och dessa poäng är giltiga i 1 år.
Skillnaden mellan dessa kort är att ett cashback kort ofta ger tillbaka pengar, till exempel så kan du få tillbaka 10 kr för varje 1000 kr du handlar för. Medans bonuskort är ofta kopplade till ett specifikt företag till exempel ett flygbolag eller matbutik. Detta betyder att varje gång du handlar med kortet så får du poäng som sen kan utnyttjas hos företaget för att till exempel betala en resa eller så kan du lösa ut värdecheckar som du kan betala med.
Så vilken typ av kort du ska välja beror på vilken typ av belöning du vill ha. Gillar du att samla poäng så du kanske i framtiden kan få en gratis flygresa så är ett bonuskort bäst. Men vill du hellre få tillbaka lite pengar varje gång du betalar så är ett cashback kort det bästa valet.
Anledningen till att många väljer att ha ett kreditkort även om man har pengar på sitt betalkort beror på det bedrägeriskydd och försäkringar som ofta ingår när man betalar med ett kreditkort. Vissa väljer också att ha ett kreditkort för att få tillgång till bonusar och rabatter.
KREDITKORT
VERKTYG