Så fungerar ett skuldsaneringslån

Med skuldsanering kan du bli av med alla skulder hos inkassobolag och Kronofogden och med ett samlingslån kan du lösa dyra lån och krediter samtidigt som du får lägre ränta och avgifter.

Vad är en skuldsanering?

Idag är det många som fastnar i skuldträsket och det kan vara väldigt svårt att ta sig ur detta. Tidigare skulder betalas med nya lån vilket gör att det bara blir dyrare och dyrare. Men det går och i Sverige finns det lite olika sätt att lösa skulder. I den här guiden kommer vi gå igenom två sätt som du kan använda för att bli av med skulder.

Vad är en skuldsanering?

#1. Skuldsanering

I Sverige har vi en lag om skuldsanering och denna lag gör det möjligt för personer som har skulder att bli delvis befriad från ansvar för betalningen av de skulder som omfattas av skuldsaneringen. Detta betyder att om du har skulder och du begär skuldsanering så kommer Kronofogden att kontakta dina fordringsägare för att försöka få ett medgivande till att de accepterar att de inte kommer få tillbaka alla pengarna som de har lånat ut. Notera att du ändå kan få skuldsanering även om dina fordringsägare inte accepterar.

#1. Skuldsanering

#2. Samlingslån

Den som har dragit på sig ett antal krediter och avbetalningar vet att det snabbt kan bli väldigt dyrt med alla avgifter och höga räntor. Det finns dock ett enkelt sätt som gör det möjligt att bli av med dessa skulder och det är med hjälp av ett samlingslån då du samla alla dina mindre lån och krediter i ett större lån och på så sätt kan du förhoppningsvis slippa många av de onödiga avgifter som finns och oftast kan du också sänka dina räntekostnader. Här har vi samlat några bra långivare som erbjuder samlingslån.

#2. Samlingslån

Så går det till att göra en skuldsanering

En skuldsanering görs med hjälp av kronofogden och detta är något du måste ansöka om. Om du ansöker om skuldsanering så kommer kronofogden att utreda om du uppfyller kraven för att få skuldsanering. Om du uppfyller kraven så kommer du få ett beslut om att kronofogden kommer påbörja en skuldsanering och hur mycket du ska betala varje månad.

Steg 1 - Ansök om hjälp med skuldsanering

Kronofogden utreder först om du uppfyller kraven för att få skuldsanering.

Steg 2 - Utredning om du kan göra en skuldsanering

Om du uppfyller kraven fattar Kronofogden ett beslut om att inleda skuldsanering. Det är ett preliminärt beslut om att du kan få skuldsanering. Samtidigt beslutar Kronofogden hur mycket du ska betala, även det är ett preliminärt beslut. För att komma igång med skuldsaneringen så snabbt som möjligt ska du börja betala till Kronofogden redan när du får inledandebeslutet, det vill säga det preliminära beslutet.

Steg 3 - Du får ett förslag från Kronofogden

Fem–sex veckor efter inledandebeslutet får du ett förslag om skuldsanering från Kronofogden.

Steg 4 - Kronofogden kontaktar dina fordringsägare

Kronofogden skickar därefter ett förslag till dina borgenärer, det vill säga dem du är skyldig pengar. I förslaget ingår alla skulder du har vid tiden för inledandet. Dina borgenärer får en möjlighet att svara på förslaget. Sedan får du ett slutligt beslut av oss där det framgår hur din skuldsanering ska gå Kronofogden.

Steg 5 - Du kommer betala av en del av skulden

Du betalar av dina skulder enligt en betalningsplan. Om du lever på existensminimum kan du få ett beslut utan betalningsplan. Då betalar du inte av något alls på dina skulder. Ett undantag är om du fått skuldsanering för företagare, då måste du alltid betala något.

Steg 6 - Skuldsaneringen avslutas

När skuldsaneringen är klar har du inte längre kvar de skulder som ingick i din skuldsanering.

Finns det alternativ till skuldsanering?

Att samla sina lån har blivit allt vanligare och idag erbjuder flera banker och kreditinstitut så kallade samlingslån, ibland kan dessa lån också heta omstartslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån. Att skaffa ett samlingslån är också något som kan höja din kreditvärdighet då ett lån på ett högre belopp oftast ser bättre ut på kreditupplysningen än flera smålån och krediter. Men innan du väljer att ansöka om samlingslån så skulle vi rekommendera att du börjar med att försöka förbättra ditt kreditscore.