Vad är ett Bra Kreditscore?

För att bli beviljad ett kreditkort så gäller det att man har ett bra kreditscore / kreditbetyg. Ens kreditscore kan också påverka hur stor kredit man blir beviljad och vilken räntan man får.

Så mäts din kreditvärdighet

Beroende på vilket kreditupplysningsföretag kortgivaren använder så kan ens kreditbetyg variera. Nedan har vi samlat tre av de största kreditupplysningsföretagen som de flest kort- & kreditgivare i Sverige använder. Här kan du även se vilka kreditscore / kreditbetyg de använder när de gör sin bedömning.

Kreditbetyg hos UC

UC använder sig av en scoringmodell med 5 olika scoringintervaller på en skala från 0.1% - 100%. Högsta betyg du kan få är 0.1% som ger betyget Utmärkt och lägsta betyget du kan få är 100% som som ger betyget Svag.

Information om UC
KREDITSCOREKREDITBETYG
0.1%Utmärkt
0.2% - 0.9%Mycket bra
1.0% - 4.0%Bra
4.1% - 25.0%Mindre bra
25.1% - 100%Svag
KREDITSCOREKREDITBETYG
70 - 100Mycket hög betalningsförmåga
40 - 69Hög betalningsförmåga
20 - 39Medium betalningsförmåga
1 - 19Låg betalningsförmåga

Kreditbetyg hos Creditsafe

Creditsafe använder sig av en scoringmodell som kallas för Creditsafes Scoring där du kan hamna i 4 olika scoringintervaller på en skala från 1 - 100. Här intill kan du se vad de olika scoringintervallerna ger för kreditbetyg.

Information om Creditsafe

Kreditbetyg hos Bisnode

Bisnode använder sig av en scoringmodell med 5 olika scoringintervaller på en skala från 0 - 10. Högsta betyget som går att få är 10 som betyder God kreditvärdighet och lägsta betyget är 0 vilket innebär Ingen kreditvärdighet kan ges. Detta betyder att du till exempel har en aktuell skuld hos Kronofogden och att det skett ett misslyckat utmätningsförsök.

Information om Bisnode
KREDITSCOREKREDITBETYG
8 - 10God kreditvärdighet
5 - 7Kreditvärdig
2 - 4Svag kreditvärdighet
1Kredit avrådes
0Ingen kreditvärdighet kan ges

Vilka krav ställer de olika lån- & kredittyperna?

Privatlån

Kreditbetyg: Mycket bra / Hög betalningsförmåga / Kreditvärdig

Krav på inkomst? Ja

Godkänner Anmärkning? Ibland

Ålderskrav: 18 - 21 år

Snabblån

Kreditbetyg: Bra / Medium betalningsförmåga / Kreditvärdig

Krav på inkomst? Oftast

Godkänner Anmärkning? Ibland

Ålderskrav: Minst 18 år

Kreditkort

Kreditbetyg: Mycket bra / Hög-Medium betalningsförmåga / Kreditvärdig

Krav på inkomst? Ja

Godkänner Anmärkning? Nej

Ålderskrav: 18 - 21 år

Kontokredit

Kreditbetyg: Bra / Medium betalningsförmåga / Kreditvärdig

Krav på inkomst? Oftast

Godkänner Anmärkning? Ibland

Ålderskrav: Minst 18 år

Banklån

Kreditbetyg: Mycket bra / Hög betalningsförmåga / Kreditvärdig

Krav på inkomst? Alltid

Godkänner Anmärkning? Ibland

Ålderskrav: Minst 18 år

Bostadslån

Kreditbetyg: Mycket bra / Hög betalningsförmåga / Kreditvärdig

Krav på inkomst? Alltid

Godkänner Anmärkning? Nej

Ålderskrav: Minst 18 år

Vad påverkar ens kreditvärdighet?

Banker och kreditgivare tar bland annat hänsyn till följande när de bedömer låntagarens kreditvärdighet:

Inkomst - Något som påverkar ens kreditvärdighet är om du har någon inkomst. Oftast hämtar kreditgivaren uppgifter på hur mycket du har deklarerat de senaste 3 åren. Dock är det viktigt att tänka på att bara för att man har en hög inkomst så behöver det inte betyda att man har en bra kreditvärdighet, istället för att enbart titta på vilken lön du har så kolla kreditgivaren också på vilken typ av anställning du har.

Aktuella och tidigare krediter - De flesta kreditprövningar tar också i beaktning dina nuvarande krediter och lån, så om du har flera snabblån eller privatlån så kan det försämra din kreditvärdighet. Amorteringar och räntor räknas in i dina fasta utgifter då du alltid måste betala dessa. Men kreditgivaren kollar även på dina tidigare krediter och lån för att se hur väl du har skött dem. Har du sena och uteblivande betalningar så anses det som väldigt negativt.

Fasta utgifter - Ibland kan ens fasta utgifter också användas för att bestäma ens kreditvärdighet. De fasta utgifterna används oftast när man ansöker om bolån för att se så man har råd att betala räntor och amorteringar på lånet. Är det dessutom en bostadsrätt så kan det vara viktigt att se till så att även hyran går att betala.

Kronofogden - Att ha skulder hos Kronofogden är ett stort varningstecken för alla kredit- och långivare. Så självklart påverkar alla skulder hos kronofogden ens kreditvärdighet negativt. Så se alltid till att betala all eventuella skulder innan du ansöker om ett nytt lån eller kreditkort.

Betalningsanmärkningar - Att ha betalningsanmärkningar är ett annat stort varningstecken. Och när det gäller kreditkort så är chansen stor att din ansökan kommer bli nekad om du har någon betalningsanmärkning.

Det finns dock vissa långivare som erbjuder lån även om man har betalningsanmärkningar, men oftast måste man betala extra, i form av en högre ränta. Har du någon betalningsanmärkning så kommer det att påverka din kreditvärdighet, men det är inte säkert att det kommer stoppa dig från att få ett lån. Men var beredd på att villkoren kommer vara sämre och räntan högre.

Se också:

Så mycket kostar ditt lån

30 MARS 2019

Så mycket kostar ditt lån

Läs mer
Förbättra ditt kreditscore

29 JULI 2019

Förbättra ditt kreditscore

Läs mer

© 2021 Kreditkarma.se. Alla produktnamn, logotyp och varumärken som anges eller hänvisas till på Kreditkarma.se är respektive varumärkesinnehavares egendom. Kreditkarma.se är en gratis jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra alla kreditkort och lån som finns i Sverige. Filtrera fram kreditkort och lån baserat på en rad olika kriterier.

De flesta erbjudanden och länkar som visas på webbplatsen är från annonsörer och det är från dessa som Kreditkarma.se i vissa fall kan få ersättning från. Med hjälp av denna ersättning så blir det möjligt för oss att erbjuda denna tjänst helt utan kostnad. Vill du veta mer om hur tjänsten fungerar eller hur affiliate-marknadsföring fungerar?.