Vad är ett bra kreditscore (UC-score)?

Här förklarar vi allt du behöver veta om ditt kreditscore & kreditbetyg. Lär dig hur kreditbetyget påverkar dina chanser att få ett lån eller att bli beviljad ett kreditkort. Dessutom visar vi hur du själv kan ta reda på ditt kreditbetyg innan du gör en låneansökan eller ansöker om ett nytt kreditkort.

På den här sidan:

Ta reda på ditt "UC Score" och kreditbetyg via tjänsten "Min Upplysning"

Idag är det bara UC som gör det möjligt för privatpersoner att ta reda på sitt kreditbetyg. Genom tjänsten Min UC kan du betala 29 kr för att se ditt aktuella UC Score och kreditbetyg. Du kan också prenumerera på deras tjänst Kreditkollen för 49 kr / mån. Med Kreditkollen får du obegränsad tillgång till ditt kreditbetyg och du kan se hur din kreditvärdighet utvecklas över tid. Klicka här om du vill se ditt kreditbetyg och UC Score.

Ta reda på ditt "UC Score" och kreditbetyg via tjänsten "Min Upplysning"

Så mäts din kreditvärdighet

Beroende på vilket kreditupplysningsföretag kortgivaren använder så kan ens kreditbetyg variera. Nedan har vi samlat tre av de största kreditupplysningsföretagen som de flest kredit- & långivare i Sverige använder vid kreditprövning. Här kan du även se vilka kreditscore och kreditbetyg de använder när de gör sin bedömning.

Så mäts din kreditvärdighet

Olika kreditscore & kreditbetyg

UC (Upplysningscentralen)

UC använder sig av en scoringmodell (vanligtvis känt som UC-Score) med 5 olika scoringintervaller på en skala från 0.1% - 100%. Högsta betyg du kan få är 0.1% som ger betyget Utmärkt (kreditvärdighet) och det lägsta betyget du kan få är 100% som som ger betyget Svag (kreditvärdighet).

  • KREDITSCORE

    KREDITBETYG

  • 0.1%

    Utmärkt

  • 0.2% - 0.9%

    Mycket bra

  • 1.0% - 4.0%

    Bra

  • 4.1% - 25.0%

    Mindre bra

  • 25.1% - 100%

    Svag

Ta reda på ditt UC-score

Creditsafe

Creditsafe använder sig av en scoringmodell som kallas för Creditsafes Scoring där du kan hamna i 4 olika scoringintervaller på en skala från 1 - 100. Här intill kan du se vad Creditsafe har för olika scoringintervaller och vad de ger för kreditbetyg.

  • KREDITSCORE

    KREDITBETYG

  • 70 - 100

    Mycket hög betalningsförmåga

  • 40 - 69

    Hög betalningsförmåga

  • 20 - 39

    Medium betalningsförmåga

  • 1 - 19

    Låg betalningsförmåga

Information om Creditsafe

Bisnode

Bisnode använder sig av en scoringmodell med 5 olika scoringintervaller på en skala från 0 - 10. Högsta betyget som går att få är 10 som betyder "God kreditvärdighet" och lägsta betyget är 0 vilket innebär "Ingen kreditvärdighet kan ges". Vanligtvis betyder detta att du till exempel har en aktuell skuld hos Kronofogden eller inkasso ärenden.

  • KREDITSCORE

    KREDITBETYG

  • 8 - 10

    God kreditvärdighet

  • 5 - 7

    Kreditvärdig

  • 2 - 4

    Svag kreditvärdighet

  • 1

    Kredit avrådes

  • 0

    Ingen kreditvärdighet kan ges

Information om Bisnode

Steg för att förbättra din kreditvärdighet

Ska ansöka om lån? Få koll på din kreditvärdighet först! Vid låneansökningar tittar banken på din kreditvärdighet för att bedöma din betalningsförmåga. Så här kan du förbättra den – och öka dina chanser att få lägre ränta.

Steg 1. Ta en kreditupplysning för att få en översikt

Ligg steget före banken genom att ta en kreditupplysning på dig själv. Det ger dig en god överblick över din riskprofil och ditt så kallade kreditbetyg, vilket kan ge en indikation om hur din privatekonomi och betalningsförmåga är. Med en kreditupplysning ser du bland annat dina befintliga lån och krediter.

Steg 2. Avsluta outnyttjade krediter

Varje gång du väljer att betala på kredit eller faktura. Det kan vara när du handlar kläder på nätet och du väljer att betala med faktura, eller om köper en ny tv och erbjuds ett butiksunikt kreditkort. Vid dessa tillfällen gör företaget alltid en kreditprövning på dig vilket kan vara negativt för din kreditvärdighet. Därför bör du försöka undvika dessa typer av köp.

Steg 3. Se till att alltid betala i tid

Minska risken för betalningsanmärkningar genom att alltid betala dina fakturor i tid. Vänta inte till förfallodatumet – betala gärna så tidigt som möjligt, så undviker du eventuella betalningspåminnelser. Har du svårt att komma ihåg kan det vara en idé att planera in vissa dagar i månaden då du hanterar dina betalningar.

Steg 4. Försök samla dina dyra lån och krediter

Precis som många kreditupplysningar har en negativ effekt på din kreditvärdighet försämras ditt kreditbetyg av att du har flera olika lån. Ett smart sätt att förbättra både din kreditvärdighet och möjlighet till lägre ränta är att samla alla dina lån till ett enda privatlån hos en och samma bank

Steg 5. Gör en plan för dina skulder och amorteringar

Ju färre / mindre lån du har sedan tidigare, desto bättre kreditvärdighet kommer du ha och din chans att beviljas ett nytt lån till bra ränta ökar. När du ska ansöka om lån bör du därför kunna visa att du har en plan för avbetalning av dina befintliga skulder. Gör en långsiktig budget där du har med alla avbetalningarna.

Guider för en bättre privatekonomi

Saker som påverkar ditt kreditbetyg och kreditvärdighet

Alla kreditupplysningsföretag använder olika modeller för att bedöma kreditvärdigheten. Dessa antaganden baseras på många års erfarenhet av riskbedömning där man kombinerar teorier med tidigare beteenden. Här är några faktorer som används för att beräkna ett kreditbetyg och en persons kreditvärdighet:

Livssituation

När din kreditvärdighet bedöms utifrån din livssituation utvärderas hur pass stabil din situation är. Enkelt förklarat kan man säga att ett par med långa anställningar som bott i samma hus under en längre tid och har barnen utflugna inte förväntas göra några drastiska förändringar i sin ekonomi.

Har man däremot nyligen skaffat barn, är nygift eller nyskild ökar riskerna för större utgifter som kommer påverka ens ekonomiska situation. Exempelvis kan man dra slutsatsen att nygifta par snart kommer få nya utgifter i form av barn, hus och bil om det inte redan gjort det. Har man precis skiljt sig finns risken att kostnader för bodelningar och advokatkostnader kan skena iväg.

Inkomst

Något som påverkar ens kreditvärdighet är om du har någon inkomst. Oftast hämtar kreditgivaren uppgifter på hur mycket du har deklarerat de senaste 3 åren. Dock är det viktigt att tänka på att bara för att man har en hög inkomst så behöver det inte betyda att man har en bra kreditvärdighet, istället för att enbart titta på vilken lön du har så kolla kreditgivaren också på vilken typ av anställning du har.

Fasta utgifter

De fasta utgifterna man har avgör hur mycket disponibel inkomst man har att röra sig med varje månad. Bland de fasta utgifterna brukar boendekostnaden vara den största och vanligaste utgiftsposten. Den totala boendekostnaden uträknas lite olika beroende på om man äger eller hyr sitt boende (se nedan). Utöver boendet görs en hel del generaliseringar gällande utgiftssidan. Att ha barn medför kostnader och ju fler barn ju högre kostnader. Genom att göra olika beräkningar räknar banken ut din lägsta disponibla inkomst och därmed om de tror att du har råd att betala tillbaka lånet. ("Ibland kan ens fasta utgifter också användas för att bestäma ens kreditvärdighet. De fasta utgifterna används oftast när man ansöker om bolån för att se så man har råd att betala räntor och amorteringar på lånet. Är det dessutom en bostadsrätt så kan det vara viktigt att se till så att även hyran går att betala.")

Nuvarande krediter och kredithistorik

Dina nuvarande krediter räknas in i dina fasta utgifter eftersom du måste betala ränta och amortera på dessa. Hur väl du skött dina betalningar på dina tidigare krediter påverkar också ditt kreditbetyg. ("De flesta kreditprövningar tar också i beaktning dina nuvarande krediter och lån, så om du har flera snabblån eller privatlån så kan det försämra din kreditvärdighet. Amorteringar och räntor räknas in i dina fasta utgifter då du alltid måste betala dessa. Men kreditgivaren kollar även på dina tidigare krediter och lån för att se hur väl du har skött dem. Har du sena och uteblivande betalningar så anses det som väldigt negativt.")

Kronofogden

Att ha skulder hos Kronofogden är ett stort varningstecken för alla kredit- och långivare. Så självklart påverkar alla skulder hos kronofogden ens kreditvärdighet negativt. Så se alltid till att betala all eventuella skulder innan du ansöker om ett nytt lån eller kreditkort.

Betalningsanmärkningar

Att ha betalningsanmärkningar är ett annat stort varningstecken. Och när det gäller kreditkort så är chansen stor att din ansökan kommer bli nekad om du har någon betalningsanmärkning.

Det finns dock vissa långivare som erbjuder lån även om man har betalningsanmärkningar, men oftast resulterar detta i högre ränta. Har du någon betalningsanmärkning så kommer det att påverka din kreditvärdighet, men det är inte säkert att det kommer stoppa dig från att få ett lån. Men var beredd på att villkoren kommer vara sämre och räntan högre.

Vanliga frågor & svar om kreditscore

Vad är ett kreditscore?

Ett kreditscore är en numerisk värdering av din kreditvärdighet, baserad på information från din kreditrapport. Den vanligaste skalan för kreditscores i Sverige är ofta 0-1000 eller 0-900. Kreditscores är utformade för att hjälpa långivare att snabbt bedöma risken med att låna ut pengar till dig. Din kreditrapport innehåller information om ditt betalningsbeteende, lånehistorik, skulder och andra finansiella åtaganden. Kreditscoren tar denna information och omvandlar den till en lättförståelig siffra.

Vad är ett UC-score?

UC-score är en specifik typ av kreditscore som används av UC AB, ett ledande kreditupplysningsföretag i Sverige. UC-scores är utformade för att förutsäga risken med att en individ försämras ekonomiskt under de kommande 12 månaderna. Scoren är baserad på en kombination av faktorer som betalningshistorik, skuldsättning, ålder på kreditkonton och andra variabler. En hög UC-score indikerar att du har en lägre risknivå och därmed bättre förutsättningar för att få godkänt för lån och krediter.

När görs en kreditupplysning?

  • När du ansöker om lån eller kreditkort.
  • När du ansöker om att delbetala något.
  • När du ansöker om att betala mot faktura.
  • När du ska teckna mobilabonnemang.
  • När du vill teckna andra typer av abonnemang.

Är UC-score och kreditscore samma sak?

Båda är ett "betyg" eller "score" på hur bra din kreditvärdighet och betalningsförmåga är. Skillnaden är att UC-scoret kommer från Upplysningscentralen som idag kallas UC. Sen finns det andra kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe som också erbjuder kreditupplysningar där man kan ta del av ett kreditbetyg / kreditscore.

Exakt hur UC-scoret och kreditbetygen från de andra kreditupplysningsföretaget beräknas varierar, men de har samma syfte, vilket är att ge banken eller långivaren en indikation på din framtida betalningsförmåga. Anledningen till att man ofta prata om "UC-score" beror på att alla banker använder UC när de gör en kreditupplysning och UC sparar också alla prövningar som görs via tjänsten i X antal år. Detta är något som en del personer anser vara negativ, speciellt om man försöker ansöka om flera lån eller kreditkort samtidigt.

Hur påverkar mitt UC-score min kreditvärdighet?

Din UC-score är en viktig faktor som långivare och kreditgivare tar hänsyn till när de bedömer din kreditansökan. En hög UC-score signalerar att du har god ekonomisk stabilitet och ansvarig lånehantering. Detta kan öka dina chanser att bli godkänd för lån och krediter med förmånliga räntor och villkor. En låg UC-score kan däremot indikera en högre risk och påverka dina möjligheter att få lån.

Vad är skillnaden mellan UC-score och kreditscore?

En UC-score är en specifik variant av kreditscore som fokuserar på kortvarig ekonomisk risk. En generell kreditscore, som ofta används av olika kreditupplysningsföretag, tar hänsyn till ett bredare spektrum av faktorer som påverkar din kreditvärdighet. Medan UC-scoren riktar in sig på att förutspå förändringar på kort sikt, används andra kreditscores för att ge en övergripande bild av din kreditvärdighet.

Hur kan jag förbättra mitt UC-score?

För att förbättra din UC-score är det viktigt att följa goda ekonomiska vanor. Betala dina räkningar i tid, minska din skuldsättning, undvik överutnyttjande av kredit och se till att ha en positiv betalningshistorik. Genom att göra dessa positiva förändringar kan du gradvis stärka din UC-score och din övergripande kreditprofil.

Påverkas mitt UC-score över tid?

Ja, din UC-score kan förändras över tid baserat på dina ekonomiska beteenden och beslut. Genom att kontinuerligt arbeta på att förbättra dina ekonomiska vanor och hålla en ansvarsfull kreditanvändning kan du gradvis öka din UC-score.

Se också: