Vad påverkar din kreditvärdighet?

Här förklarar vi allt du kan behöva veta om kreditscore & kreditbetyg. Lär dig hur kreditbetyget påverkar dina chanser att få lån eller att bli beviljad ett kreditkort. Se vilka faktorer som lån- & kreditgivare kollar på när de gör en kreditprövning.

Vad betyder kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet är ett mått på din möjlighet att betala tillbaka ett lån eller kredit. Så när du ansöker om ett lån vill långivaren vara säker på att du har en ekonomi som gör det möjligt att betala tillbaka hela lånet plus ränta. För att få reda på din kreditvärdighet tar långivaren alltid en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag som till exempel UC, Creditsafe eller Bisnode.

Vad betyder kreditvärdighet?

Så hur gör man för att få en bra kreditvärdighet?

Det första steget för att få en bra kreditvärdighet är att avsluta alla mindre lån och krediter. Vid en kreditupplysning kan långivaren se dina aktuella skulder och för de flesta långivare är flera lån alltid en varningssignal. Sen måste du se till att bli av med eventuella ärenden hos inkasso och kronofogden - dessa har alltid en negativ påverkan på kreditbetyget.

Så hur gör man för att få en bra kreditvärdighet?

Vilken påverkan har en dåligt kreditvärdighet?

Eftersom din kreditvärdighet är ett mått på din möjlighet att betala tillbaka ett lån eller kredit så kan det har stor påverkan på ditt liv, till exempel kan du få problem att köpa och betala via avbetalning. Men den största påverkan ett dåligt kreditbetyg kan ha är att du kan få svårt att få ett bostadslån. Så att köpa hus eller lägenhet kan nästintill bli omöjligt.

Vilken påverkan har en dåligt kreditvärdighet?