Låna pengar – låna upp till 600 000 kr

Oavsett om du behöver ett privatlån, företagslån eller samlingslån så hjälper vi dig hitta rätt. Här har vi samlat alla typer av lån som finns tillgängliga i Sverige. Jämför lån upp till 600 000 kr utan säkerhet och med utbetalningar inom 24 timmar.

Guider om att låna pengar & lån

Vilket lån är bäst när man behöver låna pengar?

Det bästa lånet du kan välja om du vill hålla nere kostnaderna är att ansöka om ett traditionellt banklån, då kommer alltid få bästa möjliga ränta. Men problemet med ett banklån är att det ofta krävs säkerhet som till exempel en fastighet. Men om du då inte har någon fastighet att låna mot så kommer du behöva hitta något alternativ.

Privatlån

Ett privatlån är det näst bästa alternativet om du inte kan ta ett banklån. Privatlånet påminner rätt mycket om ett traditionellt banklån, men den stora skillnaden är just att du inte behöver har någon säkerhet. Vad gäller räntan så är privatlånen något dyrare och där är oftast en begränsning på hur mycket du kan låna.

Blancolån

Ett blankolån är oftast samma typ av lån som ett privatlån, vilket betyder att du kan låna utan säkerhet och pantsättning. Det endast som förväntas av dig är att du betalar av lånet genom amortering och räntebetalningar. Lånet har en löptid som kan variera mellan 1-15 år och oftast kan du låna från några tusen till 600 000 kr.

Samlingslån

Samlingslån är ett annat populärt lån som gör det möjligt att samla sina gamla lån och krediter hos en ny långivare. Villkoren för ett samlingslån påminner väldigt mycket om privatlån och blancolån, men de marknadsförs som ett lån för den som vill sänka sina nuvarande kostnader och lösa dyra sms- och snabblån.

Bra att känna till om att låna pengar

Visste du att ångerrätten även gäller lån?

Förmodligen känner du till att du har ångerrätt när du köper varor på distans t.ex via internet eller om du köper något vid hemförsäljning. På samma sätt har du ångerrätt på lån och krediter. Ångerfristen börjar gälla från det du har fått lånevillkoren och annan avtalsinformation och är gilltig i 14 dagar.

Det finns dock ett undantag när ångerrätten inte gäller och den typen av lån som inte går att ångra är bolån. Dessutom måste du oftast betala räntan på lånebeloppet så länge du har pengarna till ditt förfogande.

Visste du att alla lån kan betalas av innan löptiden är slut?

Enligt konsumentkreditlagen har du rätt att när som helst lösa ditt lån, även om räntan är bunden. Men om du löser lånet innan bindningstiden går ut har långivaren rätt att ta ut ersättning, under förutsättning att det finns en överenskommelse om det i låneavtalet.

Sådan ersättning kallas ränteskillnadsersättning och avgiften får max vara 2% av återstående lånebelopp vid förtidsinlösen.

Visste du att det går att låna till kontantinsatsen?

De senaste åren har Sveriges banker höjt kraven på hur mycket man får låna till ett bostadsköp. En 85% belåning är det som gäller hos det flest banker i Sverige, men det finns även de banker som har hårdare krav.

Resterande del som även kallas kontantinsats och som motsvarar 15% måste du som köpare stå för. Oftast betalar man kontantinsatsen med sparade pengar, men tyvärr är det inte alla som har till exempel 450 000 kr som det krävs för att låna 3 000 000 kr. Förhoppningsvis kanske man har 150 000 kr sparat, men hur ska man betala resterande 300 000 kr? Kan man inte låna pengarna av någon man känner, så får man ta ytterligare ett lån och då är ett privatlån en lösnigen eftersom det inte krävs någon säkerhet och långivaren tittar till stor del på din betalningsförmåga.

Hur bra är ditt kreditbetyg? Lär dig mer om kreditscore, kreditvärdighet och UC-Score.

Vanliga frågor & svar om att låna pengar

Vilka villkor gäller för att få låna pengar?

  • Du måste vara minst 18 år eller äldre.
  • Du måste också ha ett svenskt bankkonto.
  • Du har en fast inkomst
  • De flest kreditgivare beviljar inte kreditkort till personer med betalningsanmärkningar.

Behöver jag någon form av säkerhet för att få låna pengar?

Nej, det behöver du inte. De privatlån vi jämför är lån utan säkerhet eller ett så kallat blancolån. Istället är det en personlig kreditbedömning som ligger till grund för om ditt lån blir beviljat. Till exempel så tittar långivaren på din betalningsförmåga och hur du har skött tidigare lån.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Hos de långivare som vi jämför kan du låna mellan 10 000 - 600 000 kr med en återbetalningstid på upp till 15 år. Vilken ränta du får avgörs av kreditbedömningen som långivaren gör när du ansöker om lånet.

Hur lång tid tar det innan jag har pengarna på mitt konto?

Det beror på vilken typ av lån du ansöker om. När du ansöker om ett privatlån så har du oftast pengarna på ditt konto inom 1 - 2 dagar efter det att din ansökan godkänts och konto för utbetalning angivits.

Sen finns det också långivare som betalar ut pengarna samma dag och då kan du ha pengarna på kontot inom några timmar, men då är det oftast lån på mindre belopp från till exempel snabblån.

Hur mycket kostar det att låna pengar?

Hur mycket du kommer behöva betala för lånet beror på vilken ränta du får. Vilken ränta du får avgörs av en kreditbedömningen som görs när du ansöker om lånet, men för att få så låg totalkostnaden så möjligt är det bäst om du väljer ett lån med en kort återbetalningstid och låg ränta.

Hur snabbt får jag svar på en låneansökan?

På helgfria vardagar ger samtliga banker svar inom 24h, men oftast går det snabbare. På helgdagar skiljer det sig från långivare till långivare – oftast kan mindre lånebelopp beviljas direkt även på helgen.

Kan jag lösa mina lån och krediter i förtid?

Ja! I Sverige har du rätt att kostnadsfritt förtidsinlösa alla lån som har rörlig ränta. Har lånet fast ränta har banken rätt att som mest ta ut en avgift på 2% av återstående lånebelopp vid förtidsinlösen.

Vad är lån med annuitet?

Har du ett annuitetslån betyder det att du betalar ett lika stort belopp varje månad till långivaren. Summan du betalar täcker både räntan och amorteringen. Med ett annuitetslån så betalar du i början av låneperioden till stor del bara ränta. Sedan ju mer du amorterar lånet så blir andelen som är ränta varje månad mindre och amorteringen går snabbare.

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som låntagaren delar ansvaret för lånet med. Skulle det vara så att låntagaren inte klarar av att betala tillbaka lånet kan långivaren vända sig till medlåntagaren för att få betalt. Detta innebär att du bara bör bli medlåntagare till någon som du litar på och som du vet har tillräcklig bra ekonomi för att sköta sitt lån.

Lär dig mer om att låna pengar i Sverige

Fler typer av lån

Här hittar du alla typer av lån som vi jämför. Vi jämför allt från privatlån och samlinglån till företagslån för dig som driver en verksamhet som behöver mer likviditet för att kunna växa.