Några appar & tjänster som kan hjälpa dig ta reda på ditt kreditbetyg

av Kreditkarma.se den

När man ansöker om att låna pengar, kreditkort eller om man ska köpa något på avbetalning som till exempel ett telefonabonnemang så görs det alltid en kreditupplysning. Tyvärr är det sällan man själv vet hur kreditvärdig man är, dessutom kan ens kreditvärdighet förändras om det görs många kreditupplysningar vilket i sin tur kan leda till att man inte blir beviljad lånet, kreditkortet eller får möjlighet att delbetala eller betala via faktura.

Viste du att UC eller Upplysningscentralen som företaget också kallas erbjuder kreditupplysning till privatpersoner via tjänsten "Min Upplysning"? Tjänsten kostar visserligen 29 kr per upplysning men fördelen är att du får tillgång till exakt samma uppgifter som banker och långivare får när de gör en kreditkoll på dig via UC.

Klicka för att läs mer om tjänsten från UC - Min Upplysning.

Vill du inte betala för att se ditt kreditscore så har det kommit några nya tjänster som gör att du kan beräkna ditt kreditscore (på ett ungefär). Dock kan det vara bra att känna till att även om du får ett bra score via dessa tjänster så behöver ditt UC-score inte vara lika bra och det garanterar inte heller att du kommer bli beviljad något lån eller kreditkort.

Populära appar & tjänster för kreditbetyg

Kreddy - Gratis kreditupplysing i din mobil som baseras på data från Upplysningscentralen, UC.

Polaris Finans - Beräkna ditt kreditbetyg och hittar lån som du kan ansöka om. Polaris Finans använder sig inte av UC för att ta reda på din kreditscore utan man har istället tillgång till data från långivare som gör att de kan beräkna ditt kreditscore.

Bisnode - MinUpplysning - Bisnode är ett annat kreditupplysningsföretag och de har tagit fram tjänsten MinUpplysning där du utan kostnad kan göra en kreditupplysning. De uppgifter du får ta del av är samma uppgifter som banker och andra får när de tar en kreditupplysning på dig via Bisnode.

Vilken påverkan har ens kreditbetyg?

Ditt kreditbetyg är ett mått på din kreditvärdighet, vilket reflekterar din förmodade möjlighet att betala räkningar i tid samt risken att få en betalningsanmärkning.

Ett kreditbetyg används av banker och andra långivare när de tittar på din låneansökan. Det är dock vanligare att banken använder just ordet kreditvärdighet. Kreditbetyget kan också ha en stor roll för vilken ränta du erbjuds och om du skulle bli beviljad ett lån eller kreditkort.

Hur länge finns ens uppgifterna kvar hos UC?

  • 3 år för betalningsanmärkningar
  • 5 år för skuldsanering
  • 1 år för begäran om eller utlämnande av kreditupplysning
  • 2 år för missbrukande av kreditkort, gällande från den dagen man sagt upp kortet.

Uppdaterad den: