VISA, MasterCard eller American Express – Vilket kortnätverk är bäst i Sverige?

av Kreditkarma.se den

Om du någonsin har letat efter ett kreditkort i Sverige så har du kanske funderat på de olika kreditkortsföretagen som kortet är kopplat till, även känt som kreditkortsnätverk.

Med andra ord om det är ett VISA, Mastercard eller American Express-kort. Här kommer vi förklara om någon av dessa är bättre än de andra? Erbjuder någon bättre typer av förmåner? Eller, är det ens någon skillnad mellan dessa tre kortnätverken? Här besvarar vi allt du behöver veta (och mer) om VISA, Mastercard och American Express i Sverige.

Innehåll

Betalningsnätverk & utgivande banker

Först och främst måste man förstå att där är en skillnad mellan betalningsnätverket och kortutfärdare (vanligtvis en bank).

VISA, Mastercard och American Express är företag som erbjuder banker och företag tillgång ett betalningsnätverk. Med andra ord, de upprätthåller ett globala nätverk av handlare som accepterar deras betalningslösning och de hanterar all den tekniska biten som följer med att driva ett betalningsnätverk.

Det kan handla om att överföra data, godkänna transaktioner och förflyttning av pengar.

VISA och Mastercard utfärdar inte kreditkort och de har inte någon kontroll över kortinnehavarnas konto. De ser bara till att kortnäten är väl underhållna så att konsumenter som vi kan betala med våra kort utan problem.

För att få ett VISA eller Mastercard-kreditkort måste du därför ansöka hos en bank eller någon annan finansiellt institut. Till exempel kan du bara få ett Marginalen - Gold från Marginalen Bank. I vissa fall kan du till och med få ett kreditkort från ett icke-finansiellt institut som till exemepl Lunar Way som är ett "prepaid-kort" (förbetalt) Mastercard-kort.

AMEX-kreditkort utfärdas av både banker, företag och American Express själva. Dock är det bara en handfull banker i Sverige utfärdar American Express-kreditkort, och du måste ansöka direkt hos AMEX om du vill ha det mer eftertraktade kortet: American Express Platinum.

I Sverige går det också att ansöka om kreditkort från American Express genom de kort som SAS erbjuder sina resenärer: SAS Eurobonus Amex Classic, SAS Eurobonus Amex Premium och SAS Eurobonus Amex Elite.

VISA eller Mastercard i Sverige

Låt oss jämföra de mest populära kreditkortstyperna i Sverige: VISA och Mastercard. I Sverige ges VISA och Mastercard kort ut av mer än 20 olika kortutgivare. Dessa är stora banker och kreditinstitut såsom Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea, men även nischbanker och finansiella aktörer såsom Marginalen Bank, Bank Norwegian och Resurs Bank.

Hur accepterade är kreditkort från VISA och Mastercard?

Vanligtvis har du inte ha några problem med att använda dessa korttyper i Sverige. De flesta företag som accepterar kreditkort accepterar både VISA och Mastercard.

Båda företagen har också kontaktlösa betalningssystem (Blipp) - VISA PayWave och Mastercard Contactless. Detta är en teknik som är tillgängligt i de flesta betalningterminaler i Sverige. Både VISA och Mastercard-kort är också populära betalningsmedel vid till exempel onlineshopping.

Fördelar med VISA-kort jämfört med Mastercard-kort?

För lokal användning ligger den största skillnaden mellan VISA och Mastercard i deras fördelar.

De flesta kreditkortsförmåner bestäms av de utfärdande bankerna, men Mastercard har ibland erbjude och kampanjer som är tillgängliga över hela betalningsnätverket.

Det betyder att du kan njuta av kampanjen så länge du har ett Mastercard-kort och det spelar ingen roll vilken bank du fick det från eller om det är ett betalkort eller kreditkort.

Men det betyder inte att det inte finns några kampanjer för VISA-kort. Tvärtom, det betyder bara att VISA-kortens erbjudande, rabatter och kampanjer kommer från de utfärdande banken.

Populära förmåner som du kan få med ett VISA eller Mastercard-kort

Kreditkort från VISA och Mastercard kan ha en rad olika förmåner som till exempel: Cashback, Bonuspoäng, Reseförsäkringar och Rabatt vid tankning.

Säkerhet och konsumentskydd

Som stora globala kreditkortsföretag är VISA och Mastercard ungefär lika säkra att använda.

De har också betalningsplattformar som gör att du kan handla mer säkert online. VISA har till exempel "Checkout" vilket är VISAs betalningsplattform för att behandla känsliga uppgifter utan att låta onlinebutiken "se" dina kreditkortsuppgifter. Mastercard har en liknande tjänst "Masterpass" för att minimera bedrägerier online.

Användning i utlandet och avgifter för VISA och Mastercard

Ska du ta med dig ett VISA eller Mastercard på din nästa resa? Återigen, det finns inte mycket som skiljer de två korttyperna i detta avseende. Både VISA och Mastercard har ett stort globalt nätverk med betalterminaler så du enkelt kan betala även i utlandet, men tänk på att banken och kortutgivaren kan ha olika valutapåslag och uttagsavgifter.

Men om du ändå måste välja ett kort så bör du välja VISA, vilket är något mer accepterat kreditkort och de kan dessutom ersätta ett förlorat kreditkort på endast en arbetsdag.

American Express i Sverige

American Express är inte lika populärt i Sverige som VISA och Mastercard, men AMEX erbjuder själva en rad olika kreditkort som du kan ansöka om och de har också ett samarbete med SAS.

Hur accepterade är AMEX-korten i Sverige?

Så är American Express eller AMEX-korten allmänt accepterat i Sverige? Du kanske tror att de inte är det, men de flesta stora företag (stormarknader, varuhus, hotell, restauranger, m.m) accepterar oftast American Express.

Den enda gånger du kan stöta på problem med ett American Express-kort är i mindre butiker och då beror det oftast på att butiken måste betala en transaktionsavgift, så det är inte att deras kortterminal ej godkänner kortet.

De flesta större e-handlare och nätbutiker accepterar också American Express.

Fördelar med AMEX-korten i Sverige?

Det är här American Express verkligen har en fördel. Ett kreditkort från American Express erbjuder ofta de bästa fördelarna från alla tre kreditkortsföretagen, särskilt om du kvalificerar dig för mer premiummedlemskap.

Detta beror på att, som kreditkortsutgivare kan AMEX förhandla fram mycket bättre avtal med butiker och skapa samarbeten för att ge dig unika fördelar vilket är speciellt vanligt för till exempel restauranger och flygbolag.

Populära förmåner som du kan få med ett AMEX-kort

Ett kreditkort från American Express har nästan alltid en kompletterande reseförsäkring dessutom får du alltid tillbaka någon när du handlar med kortet. Beroende på vilket Amex-kort du har så kan det röra sig om Amex-poäng, EuroBonus-poäng eller Cashback-återbäring.

Något som också är unikt med American Express är att du kan få tillgång till förköpsbiljetter för konserter innan ordinarie biljettsläpp eller så kan du reservera biljetter vid ordinarie biljettsläpp vilket bara är tillgängliga för Amex-medlemmar.

Säkerhet och konsumentskydd

American Express klarar sig lite bättre än VISA eller Mastercard när det gäller konsumentskyddsåtgärder. De erbjuder till exempel 90-dagars olycksfall- och stöldgaranti och 90-dagars returgaranti (där AMEX återbetalar ditt köp, även om butiken inte gör det).

I vissa länder erbjuder American Express till och med förlängd garanti på inköp, men det är oklart om denna förmån erbjuds i Sverige.

Användning i utlandet och avgifter för American Express-kort

Ska du ta med dig ditt AMEX-kort till utlandet? Det beror på vart du ska resa och anledningen beror på att American Express accepteras i cirka 140 länder i motsats till VISA och Mastercards som fungerar i mer än 200 länder.

Om kortet accepteras i landet du ska till så finns det många fördelar med att använda ett American Express-kort som ditt resekort.

Till exempel så tar många kreditkort ut en agifter som kan variera från 2,5% till 4,3% utöver inköpspriset när du betalar i utländsk valuta och det gäller både VISA och Mastercard (avgiften kan varierar från bank till bank). Men med ett American Express-kort tas en fast transaktionsavgift på 2,5% vilket en av de lägsta på marknaden.

Vi måste betona att detta gäller bara för American Express-utfärdade kort. Ett AMEX-kort som utfärdas från en bank eller företag kan ta ut mycket mer än 2,5% så se till att läs villkoren för kortet.

För det andra är American Express känt för sin 24-timmars internationella concierge service "Global Assist". Så om du tappar bort ditt kreditkort eller om det uppstår något problem under resan, hjälper de dig med researrangemang, remisser (t.ex. till en läkare eller advokat) och självklart får du tillgång till ersättningskort.

Vilka kreditkortsnätverk finns i Sverige?

I Sverige finns följande tre kortkortsnätverk: VISA, MasterCard, American Express och fram till 2019 fanns även Diners Club, men de stängt ner sin kortverksamhet i Norden.

VISA och Mastercard är de absolut vanligaste nätverken i Sverige. MasterCard är ofta något billigare i form av avgifter, men VISA har bättre täckning internationellt.

American Express har också börjat bli vanligare i Sverige och anledningen beror till stor del på att Amex har sänkt sina avgifter mot butikerna och därför har fler börjat acceptera korten.

Fram till 31 maj 2019 gick det att ansöka om Diners Club-kort, men idag är deras kortverksamhet i Norden ner stängd så idag går det inte att skaffa kortet i Sverige. Men har du redan ett Diners Club-kort så kommer det fortfarande fungera och du kan använda det som vanligt.

Slutsats - Vilken kortnätverk är bäst?

Om man bara tittar på de vanligaste avgifterna som korten har så är ett MasterCard-kort det bästa valet. Men det finns också fördelar med att använda VISA, som till exempel är det är möjligt att ta ut och sätta in pengar på ditt konto. De flesta VISA-kort har denna möjlighet medan MasterCard inte erbjuder detta.

Så det bästa alternativet är egentligen att man har ett kort från varje nätverk. På så sätt kan man använda det billigare MasterCard-kortet där det är möjligt och om det inte funkar så använder du ditt VISA-kort istället.

American Express erbjuder också en hel del fördelar, speciellt om du reser mycket. Problemet är att korten är väldigt dyra så det är kanske inget kort man väljer att skaffa som privatperson. Men om du reser mycket i tjänst och om du har råd att betala årsavgiften så kommer du med stor sanolikhet ha nytta av ett American Express-kort.

Men om du bara vill ha ett kreditkort, vilket vi också skulle rekommendera. Så är ett VISA-kort det bästa valet i och med de har låga avgifter, kortet fungerar också i de flesta länder och de är ett säkert kort. Se alla kreditkort från VISA, MasterCard och American Express

Uppdaterad den: