Hur börjar man investera? - Så gör du för att börja handla aktier 2023

av Kreditkarma.se den

Vill du börja investera i aktier? I det här artiklen förklarar vi allt du behöver veta för att komma igång med att investera och spara i aktier och andra värdepapper. Vi börjar med att titta på några populära nätmäklare som gör det möjligt att handla aktier gratis, sen ger vi några tips kring hur du väljer aktier och hur du gör dina inköp.

Till sist går vi igenom vilka risker det finns med aktiehandel och hur du kan minska risken för att förlora pengar. Fortsätt läsa för att komma igång med att investera och köpa dina första aktier.

Så gör du för att börja spara och investera:

Varför det är viktigt att investera och spara

Att börja spara pengar är något som alla borde göra, men det kan vara svårt att veta hur man kommer igång. Det första du behöver är ett konto för värdepappershandel. I Sverige finns det 3 st kontotyper man kan välja mellan: aktiedepå, kapitalförsäkring och investeringssparkonto. I den här artiklen förklarar vi hur du gör för att handla aktier och andra värdepapper.

Nätmäklare för att köpa aktier och värdepapper

I Sverige finns det flera nätmäklare och banker som erbjuder handel med aktier och värdepapper, men det är framförallt två som är ledande sett till priser, utbud och de tekniska lösningar för handel via både mobil och dator.

Populära nätmäklare i Sverige:

 • Avanza
 • Nordnet
 • Degiro

Hur kommer man igång och handlar aktier?

Steg 1: Välj en nätmäklare

Du kan köpa aktier via alla bank i Sverige eller så väljer du en nätmäklare som är specialister på aktie- och värdepappershandel.

Fördelen med en nätmäklare är att de oftast har ett bättre utbud att värdepapper och de brukar också ha lägre priser (courtage) vilket är en avgift du behöver betala vid varje avslut / affär.

I Sverige finns det flera nätmäklare, men de som är mest populära är Avanza och Nordnet. För en större jämförelse av tjänsterna kan du se i vårt inlägg vilken nätmäklare är bäst?

Som ny kund erbjuder båda tjänsterna dig möjlighet att handla aktier, fonder och andra värdepapper helt utan kostand (gäller tills du har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Avanza och 70 000 kr hos Nordnet).

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

För att handla aktier så behöver du ett speciellt konto som du använder för ditt sparande. I Sverige finns det tre konton som är anpassade för aktiehandel och dessa är: Aktiedepå, Kapitalförsäkring (KF) och Investeringssparkonto (ISK), den bästa och mest populära kontot är investeringssparkontot eftersom du slipper att deklarera varje enskilda affärer (detta gäller också för kapitalförsäkringar).

För att se hur dessa konton skiljer sig åt så skulle vi rekommedera att du läser vårt inlägg om konton för aktiehandel.

Med en ISK så betalar du en schablonskatt som baseras på värdet på ditt sparande. Idag är skatten på ett investeringssparkonto 0,375. Det betyder att om du har ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring med ett värde på en miljon kronor så kommer du betala 3 750 kronor i skatt.

Så mycket skatt betalar du med ISK och månatliga insättningar:

Insättning av kapitalKapitalunderlagSchablonintäktSkatt
12 000 kr (1 000 kr/mån)4 000 kr50 kr (4 000 x 1.25 procent)16 kr
60 000 kr (5 000 kr/mån)15 000 kr187 kr (15 000 x 1.25 procent)62 kr
120 000 kr (10 000 kr/mån)30 000 kr375 kr (30 000 x 1.25 procent)125 kr

Denna skatten gäller det första året. Med en ISK eller kapitalförsäkring är det viktigt att känna till att skatten är dels baserad på insättningar och det totalt värde. Så andra året kommer du få något högre skatt (eftersom du fortsätter med samma insättningar och du har förmodligen någon avkastning på pengarna som redan finns på kontot).

Att öppna ett investeringssparkonto är väldigt enkelt och det tar bara några minuter om du använder BankID. Via dessa länkarna kan du öppna ett investeringssparkonto hos Avanza.se eller Nordnet.se.

Steg 3: Överför pengar till kontot

Via både Avanza och Nordnet är det enkelt att föra över pengar som du vill investera. Om du har ett konto hos någon av storbankerna som Handelsbanken, Swedbank eller Nordea så kan du göra en så kallad "Direktbetalning" och då blir pengarna tillgängliga direkt på ditt ISK.

Har du inte möjlighet att göra en insättning med hjälp av direktbetalning så kan du föra över pengar med hjälp av en traditionell banköverföring. Då behöver du ange clearingnumret för Avanza eller Nordnet och kontonumret för kontot som du precis har skapat. Om du är osäker på ditt konto- och clearingnummer så hittar du mer information här hos Avanza eller Nordnet.

Steg 4: Så kan du hitta aktier att handla

Kanske har du redan några aktier som du vill investera i och då kan du hoppa över det här steget, men vet du inte vad du ska köpa så har både Avanza och Nordnet verktyg som kan hjälpa dig att hitta intressanta aktier.

Några andra aktietyper som kan vara bra för nybörjare:

 • Investmentbolag - Genom en investering i ett investmentbolag så investerar du i ett bolag som är experter på det du själv försöker göra när du investerar.
 • Utdelningsaktier - Som ny investerare är det bäst att välja företag som går med vinst, så håll dig borta från mindre bolag som inte tjänar några pengar. Men att veta vilka företag som går med vinst kan vara svårt, om man inte vet vad man ska titta på bland företagets nyckeltal. Ett viktigt nyckeltal som du bör hålla koll på är: Direktavkastning, detta nyckeltal visar hur mycket utdelning aktien ger i förhållande till aktiekursen. Om direktavkastnigen är mer än 0 % så betyder det att företaget erbjuder utdelning och om företaget erbjuder utdelning så har du hittat en aktie som med stor sannolikhet tjänar pengar.

Steg 5: Så köper du dina första aktier

När du har öppnat ditt investeringssparkonto och lite kapital tillgänglig att handla för så är det tid att köpa aktier.

Så köper du aktier via Avanza:

 • Börja med att logga in på Avanza med ditt BankID.
 • När du är inloggad kan du använda sökfunktionen för att gå till den aktier du vill handla.
 • När du är på aktiesidan så kommer du se en blå "Köp"-knapp till höger. Klicka på den så kommer du till sidan för orderläggning.
 • På sidan för orderläggning kan du ange "Antal" och "Kurs". Om du vill köpa aktierna direkt så behöver du oftast inte ändra värdet som står under "Kurs", så allt du behöver ange är hur många aktie du vill köpa.
 • När du har anget hur många aktier du vill köpa så behöver du bara klicka på Köp. Därefter kommer sidan uppdateras och du kan se din aktuella order lite längre ner på sidan under "Aktuella ordrar".

Så köper du aktier via Nordnet:

 • Börja med att logga in på Nordnet med ditt BankID.
 • När du är inloggad kan du använda sökfunktionen för att gå till den aktier du vill handla.
 • När du är på aktiesidan så kommer du se en blå "Köp"-knapp högst upp till höger. Klicka på den så kommer du till sidan för orderläggning.

Strategier för att handla värdepapper och aktier?

För dig som är nybörjare kan det vara svårt att veta vilka aktier man ska handla, bara på Stocholmsbörsen finns det mer än 1 000 st aktier att välja mellan. Så hur ska man välja aktier och hur gör man för att minska risken att förlora pengar?

 1. Börja med att köp dina aktier i mindre poster och helst utspritt över en längre tid. Det är därför ett månadssparande kan vara en bra lösning att börja med.
 2. Skapa en eller flera strategier och håll dig till de. Till exempel kan du sätta upp regler för hur du ska hantera mer riskabla aktier, det kan vara att du alltid säljer om aktien går ner 20%. På samma sätt kan du bestämma att du alltid ska sälja 50 % om aktien har gått upp 20 % och sen ytterligare 30 % vid 30 % uppgång, resterade kan du behålla hur länge du vill eftersom nu har du säkerställt att du alltid kommer ha tjänat pengar oavsett hur aktier utvecklas.
 3. För att få bäst avkastning på aktiemarknaden är det viktigt att du investerar långsiktiga, därför bör du aldrig investera pengar på börsen som du behöver inom en snar framtid.

Risker med att investera i aktier och värdepapper?

I Sverige finns det flera olika typer av värdepapper och att ha koll på dessa kan förhindra att du förlorar pengar.

VärdepapperRiskChans till avkastning
AktierHögHög (beroende på aktien)
RäntefonderLåg - MedelLåg – Medel
BlandfonderMedel - HögMedel - Hög
AktiefonderHögHög
Börshandlade fonderMedel – HögMedel – Hög
ObligationerMedelMedel
AktieobligationMedel - HögMedel - Hög
RäntebevisMedelMedel

Uppdaterad den: