Så gör du en egen budget - Få tillgång till gratis budgetkalkylark och budgetmallar

av Kreditkarma.se den

Här går vi igenom hur du skapar en egen budget, vi visar också några olika typer av budgetar om du till exempel vi fokusera mer på sparande. Avslutningsvis ger vi dig också tillgång till en rad olika budgetmallar och kalkylark som kan underlätta själva arbetet med att skapa en budget.

Innehåll

Så gör du en budget

Problemet med de flesta budgetar, är att de inte fungerar. Ofta baseras de på dina månadsutgifter - men hur är det med födelsedagar och engångsutgifter? Denna guide ger dig några användbara tips och tricks och du får även tillgång till några gratis budgetplanerare och kalkyler som kan hjälpa dig att få bättre kontrollera på dina pengar.

Varför ska du budgetera?

En korrekt gjord budget är ett mycket användbart verktyg för att analysera din ekonomi och den svarar på två viktiga frågor...

1. Spenderar jag mer än jag tjänar?

En instinktiv bedömning är lätt - om du äter upp dina sparande eller bygger upp skulder kommer du troligtvis att spendera för mycket. Men innan du kan ta itu med detta är det viktigt att få en exakt uppfattning om problemets storlek och omfattning.

Stora överutgifter kan leda till en skuldspiral och allvarliga problem, det är därför Budgetplaneraren är utformad för att ge dig en definitiv bedömning av din ekonomi.

2. Vad har jag råd att spendera?

När du vet var du spenderar dina pengar kan du börja ändra ditt köpbetende och prioritera vad du gör med dina pengar, så att du kan hålla dig inom din tillgängliga inkomst.

Genom att budgetplaneraren så blir det möjligt för dig att räkna ut hur du bör prioriterar dina tillgängliga medel. Den verkliga svårigheten blir sen att hålla fast vid budgeten. Spargrisstekniken är utformad för att hjälpa dig att göra just det.

Några tips att läsa innan du börjar din budget

1. Samla ihop alla kontonutdrag och kvitton

Försök inte att gissa eller uppskatta. Framgången för en budget är beroende av korrekta inkomster och utgifter och det enda sättet du kan vara 100% säker på är att kolla alla dina kontonutdrag och räkningar. Även om det är bra att du får en uppfattning om månads utgifter, så skulle vi rekommenderar att du utgår från tre månaders räkningar och kvitton så kan du få en uppfattning om hur dina kvartalsutgifter, till exempel så kanske du inte betalar el- eller vattenräkningar varje månad.

2. Bestäm vem din budget är till för

Det är mycket viktigt att vara konsekvent när du skapar en budget. Så bestäm först vem budgeten är till för - är det bara för dig eller är det också för din partner/familj? I så fall bör ni sätta er ner och göra den tillsammans.

3. Var så noggrann som möjligt med alla siffror

Det är frestande att försöka lura dig själv genom att underskatta dina utgifter. Men du kommer inte bli hjälp av det, försök att ange korrekta uppgifter och om du inte vet säkert, ange då hellre större inte mindre - på så kommer du ha pengar kvar och det kommer inte saknas när du är klar med budgeten.

Vissa typer av utgifter kan överlappar varandra, så var försiktig så att du inte räknar utgifterna flera gånger. Om du till exempel har inkluderat din bilförsäkring i bilsektionen, se då till så du inte inkludera den igen under försäkringar.

4. Skillnaden mellan "skuld" och "utgifter"

Tänk på hur du hanterar lån- och kreditkort. I en budget kan dessa hanteras olika beroende på om du betalar tillbaka hela skulden eller delbetalar. Blanda inte ihop dina sulder med utgifter, till exempel när du anvädner ditt kreditkort och betalar tillbaka hela beloppet i slutet av månaden.

Det bästa sättet att förklara detta är med ett exempel: Säg att du spenderar 2000 kr varje månad på mat med ditt kreditkort, men sedan betalar du av fakturan i sin helhet. Dessa utgifter hör därför hemma under matinköp, inte kreditkort. Annars kommer du räkna denna kostnad två gånger.

5. Glöm inte att inkludera engångsutgifter

Oavsett om det är en semester, bil eller en födelsedagspresent så har vi alla engångsutgifter som kan påverka vår budgetplanering.

Ett sättet att redovisa dessa är att fördela den årliga kostnaden för dessa som månatliga belopp. Så låt oss säga att din nya bil kostar 10 000 kr - över ett år, det är 833 kr per månad. Så då tar du helt enkelt med 833 kr under kategorin "bil" varje månad.

Tänk också på att när du inkluderar engångsutgifter, till exempel semestrar, så behöver du dra bort alla vanliga utgifter. Säg till exempel att du normalt spenderar 500 kr i vecka på matinköp, men om du är utomlands i en veckan kommer du inte att spendera detta. Förmodligen kommer dina matkostnader öka så se till att din budget återspeglar detta.

Budgetmallar & kalkylark

För att hjälpa dig skapa en budget så har vi hittat några kostnadsfria budgetmallar och kalkylark där du kan ange dina inkomster och alla utgifter.

Med dessa gratis verktyg och tjänster kan du hoppa över installationen, matematiken och istället börja spåra och få koll på dina pengar. Att spåra månatliga utgifter i ett budgetkalkylark eller budgetmall kan göra det lättare att få koll på hur du använder dina pengar.

Dessa fem budgeteringsverktygen är bland våra favoriter. Idag finns det många olika budgetmallar att välja mellan så försök hitta något du gillar att arbeta med. Men om du hittar något annat kalkylark eller en budgetmall än de vi listar här under så bör du vara försiktig när du laddar ner den.

Kontrollera online-recensioner och ladda bara ner budgetmallar från webbplatser som du litar för att undvika nätfiske och virus.

1. Microsoft Office-budgetmallar

Så fungerar det: Att underhålla ett kalkylblad kräver disciplin och att skapa ett kalkylblad från grunden tar tid. Spara dig själv besväret med att ställa in rader, kolumner och formler genom att använda en förgjord Excel-mall från Office. Mallar inkluderar en hushållsutgiftsbudget, semesterbudgetplanerare och även en nöjesbudget.

Vad vi gillar: Det finns en mall för nästan alla budgetsituationer, från enkel till komplex. Få åtkomst till Excel online och samarbeta med alla i hushållet och få tillgång till samma dokument samtidigt.

Var kan man få tag i det: Besök templates.office.com och klicka på "Budgetar" för att hitta en Excel-fil att ladda ner. Eller logga in på Microsoft och redigera dokumentet i din webbläsare.

2. Google Drive-budgetkalkylark

Så fungerar det: Google Drive är en fillagringstjänst där användare kan skapa, ladda upp och dela filer. Du får tillgång till 15 GB lagringsutrymme gratis och du har möjlighet att uppgradera om det inte räcker. Kalkylark-appen för Drive innehåller förgjorda mallar, som en årsbudget och månadsbudget.

Vad vi gillar: Du kan ta med dig din budget genom att logga in på ditt Google Drive-konto från din smartphone, surfplatta eller dator. Du kan också dela tillgången till en hushållsbudget med andra familjemedlemmar.

Var kan man få tag i det: Logga in på google.com/sheets och bläddra sedan i mallgalleriet.

Fler sätt att hantera din budget

Att testa budgetkalkylark och mallar är en bra början på för att få bättre koll på dina pengar. Men om verktygen ovan inte passar dig så finns det några andra alternativ:

  • Prova en app som spårar och kategoriserar dina utgifter.

Uppdaterad den: