ID-stöld: Så här gör du för att skydda dig mot ID-kapning och identitetsintrång i Sverige

av Kreditkarma.se den

ID-kapning, identitetsstöld, eller identitetskapning är ett fenomen som ökar allt mer i takt med att vi blir mer digitala i vår vardag. En id-kapning är ett brott där förövaren stjäl eller kapar din identitet för att använda den i obehörigt syfte.

Den vanligaste typen av id-stöld är att förövaren kommer över dina personuppgifter och använder sen dessa för att beställa varor på nätet, teckna abonnemang eller för att ansöka om lån i ditt namn.

Det finns också andra typer av id-kapning, till exempel kan din identitet används för att kapa din lagfart, vilket är ett problem om du äger en fastighet. Ditt konto på Facebook och Instagram kan också kapas för att försöka låtsas vara du för att utnyttja dina vänner och få dem att låna ut pengar.

I det här inlägget kommer vi gå igenom vad du kan göra för att minska risken för att bli drabbad av en id-kapning. Vi kommer också förklara vad du kan göra för att snabbt upptäcka om någon försöker utnyttja din identitet.

Innehåll

Vilka konsekvenser kan en ID-kapning ha?

Förutom att det kan bli kostsamt kan det vara både obehagligt och tidsödande att rätta till. Exakt vad konsekvenserna av en identitetsstöld blir är mycket svårt att säga, men generellt så finns det ett par saker som drabbar dig som får din identitet stulen:

 1. Kreditupplysningar tas i ditt namn. För nästan alla tjänster som upphandlas på kredit eller alla former av lån tas kreditupplysningar. Detta kan låta irrelevant i sammanhanget, men även om man lyckas överklaga lånen och liknande så lever kreditupplysningar ofta kvar. Dessa kan sedan göra det svårt för dig att få lån eller teckna abonnemang, i flera år framöver.
 2. Lån ansöks om i ditt namn. Den som får sin identitet stulen råkar ofta ut för att någon tar lån i ens namn. SMS-lån eller privatlån har ofta en ganska enkel identifieringsprocess och har någon stulit din identitet så är det ofta lätt för dessa att ta lån i ditt namn.
 3. Abonnemang tecknas i ditt namn. Flera fall har rapporterats där abonnemang på olika internettjänster och liknande har tagits i personens namn. Dessa kan vara svåra att häva beroende på vilka företag det är, ofta är det inte heller svenska företag vilket kan göra det ännu svårare att häva.
 4. Din adress blir ändrad. Att någon ändrar din adress kan låta ofarligt i sig, men kan leda till att någon annan får tillgång till din post och liknande, vilket i det långa loppet kan bli mycket jobbigt. Du kan skydda dig mot just detta genom att spärra adressändring direkt på Skatteverkets hemsida.

Så kan du försvåra för bedragare

Förstör känsliga handlingar & papper

Riv sönder finansiella handlingar och papper som innehåller personuppgifter - namn, adress, personnummer, kontonummer, kortnummer, koder med mera - innan du kastar det i soporna. Om möjligt, skaffa gärna en makuleringsmaskin.

Lås brevlådan

Se till att inga obehöriga kommer åt din post. Låt aldrig din post ligga i trapphus eller i öppna brevlådor. Om du får din post i en separat brevlåda, se till att den är låst. Är du bortrest en längre tid - eftersänd posten, be någon tömma brevlådan eller lagra din post hos Posten.

Kontrollera kontoutskrifter

Ta för vana att kontrollera dina kontoutdrag så du ser om det har skett någon okänd transaktion. Var också observant på att du får dina förväntade fakturor regelbundet.

Säkra datorn

De flesta identitetsstölder sker på webben. Se därför till att du har brandvägg, virusprogram, spamfilter och filter mot nätfiske. Se även till att ha bra och svåra lösenord på sidor på internet där det finns känslig information om dig, till exempel din e-post, sociala medier och din bank.

Säkra mobilen

Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.

Skydda personnumret och adressuppgifter

Förvara din personliga information, kort, dosa och liknande på ett säkert ställe. Lämna inte ut ditt personnummer, organisationsnummer eller fullständiga adressuppgifter om det är inte är nödvändigt och aldrig till någon som du inte har tillräcklig information om.

Lämna aldrig ut lösenord eller koder

Lämna aldrig ut dina lösenord/koder (till kort och system) till någon annan även om personen i fråga påstår sig ringa dig från banken eller polisen.Koderna är alltid personliga och kan aldrig användas av andra.

Du bör också vara försiktg med var du sparar dina inloggningsuppgifter till olika konton.

Försäljning

Var försiktig med vilken information du lämnar ut om du får telefonsamtal, brev eller e-post från företag som vill sälja någonting till dig. Öppna eller svara inte på e-post om du inte vet vem avsändaren är.

Adressändring

Gå in på Skatteverkets webbplats och spärra dig mot ändring av din folkbokföringsadress med hjälp av ditt BankID.

Klicka aldrig på länkar som skickas i meddelanden

Klicka aldrig på länkar i meddelanden, utan skriv istället själv den webbadress (URL) som du vill besöka.

Säkra dina lösenord

Något som också är väldigt viktigt är att du använder säkra lösenord. Så här gör du för att säkra dina lösenord:

 • Använd starka lösenord, gärna en lösenordsfras med många specialtecken och stor teckenvariation.
 • Använd olika lösenord till olika tjänster, speciellt till dina viktigaste tjänster som e-post, bank och sociala medier.
 • Använd tvåfaktorinloggning via e-post, dosa eller mobil när det är möjligt.

Tecken på att du har blivit utsatt för en ID-kapning

Här är några vanliga tecken på att du kan ha blivit utsatt eller att någon har försökt kapa din identitet:

 • Du får fakturor på saker du inte beställt
 • Du får en kreditupplysning på något du inte känner igen
 • Det är problem att logga in på din e-post eller sociala medier
 • Du har inte fått din post (kan vara tecken på att någon gjort en adressändring för att begå en ID-kapning)
 • Det finns transaktioner på ditt bankkonto som du inte känner igen

Skaffa skydd mot ID-kapning

Tyvärr kan det vara svårt att skydda sig mot en id-kapning och än så länge finns det inget sätt som 100% kommer skydda dig, men däremot kan du försvåra för någon obehörig att utnyttja din identitet. Följande steg kan du ta för att skydda dig:

 • Spärra dina personuppgifter via tjänster som Bedrägerispärr från UC.
 • Skaffa ett ID-skydd - Ett ID-skydd är en tjänst som skyddar dina personliga uppgifter mot bedrägerier. Inget identitets-skydd kan helt skydda dig mot ID-kapning, men du får de bästa förutsättningarna att upptäcka en potentiell identitetskapning i tid.

Uppdaterad den: