Hur startar man en blogg? Tips och idéer för att skapa en blogg

av Kreditkarma.se den

Så, hur börjar man blogga? Det är något vi kommer förklara i det här inlägget. Vi kommer också diskutera hur du bäst hanterar en blogg och om du ska skapa en egen blogg eller använda ett bloggnätverk.

Har du alltid velat skapa en blogg, men vet du inte hur du gör eller vad du ska blogga om? I det här inlägget kommer vi ge lite tips och idéer på saker och ämnen att blogga om. Dessutom kommer vi förklara det som alla nya bloggare är intresserad av - Hur tjänar man pengar på att blogga? Och vad ska man ska skriva om för att tjäna mest pengar?

Här under hittar du några av de saker som vi kommer gå igenom. Du kan klicka på någon av länkarna för att gå direkt till det aktuella stycket.

Så gör du för att komma igång och blogga:

Ska du skapa en egen blogg eller använda ett bloggnätverk?

Det första du bör fundera över är hur du vill blogga. Vill du hantera bloggen själv och ha full kontroll över innehållet? Då är WordPress den bästa platformen eftersom den är väldigt användarvänlig och de flesta webbhotell stödjer platformen så installation och hantering av allt som rör sidan blir väldigt enkelt.

Att driva sidan själv medför dock lite extrajobb i form av underhåll som till exempel uppdateringar av WordPress-platformen, temat och eventuella tillägg, men oftast sker allt detta helt automatiskt på några sekunder med ett enda knapp tryck.

Vill du slippa hantera ett webbhotell och det extrajobb som en egen blogg medför så finns det en annan lösning och det är att använda ett bloggnätverk. Ett bloggnätverk är en tjänst som tillhandahåller en webbaserad-bloggplattform där man enkelt kan logga in och hantera allt innehåll som till exempel inlägg och sidor. På så sätt slipper man den tekniska biten med att installera, underhålla och uppdatera bloggen.

Det kan vara en fördel om man inte känner sig så säker på hur man hanterar ett webbhotell eller WordPress-platformen. En annan fördel med ett bloggnätverk är att de ofta hjälper till att marknadsföra bloggen genom att visa den i till exempel topplistor och i listor med relaterade bloggar.

Men även om man kan tjäna en del på att använda ett bloggnätverk och detta gäller speciellt om man är ny på att blogga och om man vill nå ut till läsare, men det finns också en del nackdelar med att använda ett bloggnätverk.

Till exempel så har du inte full kontroll över innehållet, själva innehållet "äger" du, men bloggnätverket behöver inte tillhandahålla din blogg och de kan därför när som helt stänga ner hela bloggen om du skriver något som bloggnätverket inte gillar.

Där kan också vara begränsningar kring hur du kan ändra och anpassa själva utseendet eller lägga till funktioner på bloggen när du använder ett bloggnätverk. Dessa begränsningar slipper du med en egen blogg som är baserad på WordPress.

Skillnad mellan WordPress.org och WordPress.com:

WordPress.orgWordPress.com
Webbhotell:Egen serverFörvaltad
Användarvänlighet:Nybörjare - AvanceradNybörjare
Flexibilitet:Full kontrollBegränsad kontroll
Kostnad:Från 9 kr per månadFrån 40 kr per månad
Säkerhet:HögHög
Möjlighet att tjäna pengar:HögBegränsad

Bestäm vad du ska skriva om. Ämnen som är populära att blogga om.

När du ska börja blogga så bör du ha någon ide om vad du ska skriva om, dessutom bör du ha en plan för hur du ska publicera nytt innehåll. Bara för att din blogg är ny så behöver du inte skriva och publicera nytt innehåll varje dag.

Detta är förmodligen något du har märkt om du följer några Youtubers. Till exempel så brukar många så kallade vlogg-kanaler ladda upp en video varje dag, men någon som har en kanal där syftet är att försöka lära ut något förmodligen bara ladda upp en video i veckan.

Samma sak gäller för en blogg. Om du skapar en blogg som är till för att hjälpa dina besökare eller där du vill förmedla kunskap, då bör du fokusera på att skapa välskrivna inlägg som innehåller en större mängd text eftersom det kan hjälpa när Google ska ranka sidan i sökresultatet.

Om bloggen är tänkt att fungera mer som en dagbok och kanske ge en inblick i ditt liv, så är det viktigare att du fokuserar på att ge bloggen nytt innehåll. Med den här typen av blogg är det många besökare som kommer tillbaka till bloggen bara för att ta del av ditt "liv" och vad du har gjort under dagen eller veckan och det är detta som besökaren tycker är intressant.

Så att bara skriva ett inlägg en gång i veckan kan då lätt resultera i att besökaren glömmer bort bloggen eftersom den inte känns aktiv.

När du har bestämt hur du ska skriva och när du ska publicera inlägg så måste du ha något att skriva om och just detta valet kan påverka dina möjligheter att tjäna pengar på din blogg.

Hur kan man tjäna pengar på att blogga?

Idag kan vem som helst tjäna pengar på att blogga, allt du behöver göra är att gå med i något populärt affiliatenätverk och därefter försöka hitta några produkter eller tjänster som är relevanta för din blogg. Allt du behöver göra sen är att marknadsföra dessa till dina besökare.

Det finns flera sätt du kan använda för att marknadsföra produkter som affiliate i dina blogginlägg:

 • Listor - Listor av alla slag, speciellt topplistor väcker ofta intresse och det är lättkonsumerat innehåll. Varför inte skriva en topp-10-lista.
 • Bäst i test - Gör ett traditionellt ”Bäst i test” med en produkt som attraherar din målgrupp. Du kan t.ex. testa en hudvårdsprodukt av olika märken, berätta om för- och nackdelar med produkterna, gör en poängsammanställning och utse därefter en vinnarprodukt.
 • Recensera produkter - Låt dina läsare vara med på resan och dela med dig när du köper eller testar en helt ny produkt. När man provar någonting nytt finns en genuin nyfikenhet och det är lätt att skapa inspirerande, trovärdigt innehåll.
 • Rekommendation - 9 av 10 privatpersoner handlar ofta på personliga rekommendationer. Brukar du tipsa dina läsare om dina personliga favoriter? Se om det finns affiliatelänkar till produkterna och börja tjäna pengar.

Men bara för att det är enkelt att tjäna pengar med en blogg, betyder inte det att alla bloggare faktiskt tjänar pengar. Enligt Convertkits bloggrapport 2017, rapporterade proffsbloggare en genomsnittlig vinst på $138 064 det senaste året, medans amatörbloggare (vilket utgjorde 86% av de som svara på undersökningen) tjänade i snitt $9 497.

Det är visserligen en hel del pengar, men förmodligen ingen man kan leva på och något som ofta inte framgår i den här typen av undersökningar är hur länge bloggarna har varit aktiva. Vi kan garantera att ingen av de som tjäna $9 497 hade en helt ny blogg.

Så kommer du igång och tjänar pengar med en blogg

Det finns några olika sätt som du kan använda för att tjäna pengar med en blogg. Ett av de enklaste sätten är att visa annonser med hjälp av ett annonsnätverk som till exempel Google Adsense.

Problemet med denna lösning är att idag använder många så kallade ad-blockers (dock kan det variera beroende på vilken målgrupp din blogg riktar sig mot. Till exempel bland yngre besökare så är det vanligt med ad-blockers och äldre har i mindre utsträckning ad-blockers) så innan du väljer att visa annonser bör du först undersöka vem som besöker din blogg.

Populära annonsnätverk:

 • Google Adsense
 • Mediavine (Om din blogg riktar sig till internationella besökare)

Ett annat sätt som du kan tjäna pengar på genom din blogg är att använda affiliatelänkar och affiliatenätverk.

Genom ett affiliatenätverk får du tillgång till olika företag som har tjänster och produkter som de vill marknadsföra på nätet. Fördelen med denna typ av marknadsföring är att du kan själv välja vem du vill jobba med och det framgår också tydligt hur mycket du kan tjäna.

När du har hittat någon produkt eller tjänst som du vill marknadsföra kan du lägga upp länkar och bilder till dessa och om någon av dina besökare klickar på dina länkar och sen köper produkten eller tjänsten så kan du få ersättning från företaget.

Populära affiliatenätverk med svenska företag:

Populära ämnen och innehåll som du kan tjäna mest på:

Beroende på om du väljer att använda ett annonsnätverk för att visa annonser på din blogg eller om du tycker att affiliatemarknadsföring verkar intressant så finns det vissa ämnen och innehåll som kan ge bättre ersättning än andra.

För både annonser och affiliates brukar innehåll om ekonomi och pengar vara det som ger bäst ersättning och när man pratar om annonser så är CPM (Cost per impression) eller CPC (Cost per click) vilket är det Google AdSense använder.

Till exempel kan en annons som marknadsför lån och försäkringar kosta upp till 200 - 300 kr per klick och det är denna summa som du kan få ta del av.

Vilken typ av innehåll tjänar man mest på när man visar annonser?

Följande är några populära ämnen som du kan skriva om eller rikta in bloggen mot om du vill tjäna pengar på att visa annonser:

 • Ekonomi & pengar
 • Inredning & styling
 • Skönhet & hälsa

Vanligtvis är det bäst att fokusera på ett av dessa ämnen och hålla sig till den typen av innehåll.

Att skriva om mer än ett av dessa ämnen bara för att de erbjuder "hög ersättning" är inte något vi hade rekommenderat. Risken är nämligen stor att det kommer visas annonser som inte är relevanta för dina besökare och då kommer du inte få några klick.

När det gäller affiliatelänkar så skiljer sig ersättning åt från annonser. Vanligtvis får du inte betalt per klick som affiliate, istället får du betalt när du förmedlar kunder (leads) till företagen som du samarbetar med.

Detta betyder att om besökaren som du förmeldar till företaget köper någon produkt eller till exempel ansöker om en försäkring eller ett lån så får du ersättning.

Vilket innehåll ger bäst ersättning inom affiliatemarknadsföring?

På samma sätt som med annonser så är ekonomi, försäkringar och lån de tjänster som betalar högst ersättning, skillnaden är hur du faktiskt tjänar pengar. Istället för att få betalt direkt när någon klickar på en annons eller länk som du har på bloggen så kommer du bara få ersättning om besöken faktiskt väljer att utnyttja tjänsten eller köper produkten.

Beroende på vilken typ av traffik och besökare du får till bloggen så är det inte säkert att du kommer tjäna pengar på varje klick som du gör med annonser, men samtidigt får du en mycket högre ersättning när du faktiskt lyckas förmedlar en betalande kund till företaget som du marknadsför.

Här är några populära tjänster och produkter som du kan marknadsföra om du väljer att jobba med affiliatemarknadsföring:

 • Spel, casino & betting - Detta är den kategori som man kan tjäna mest pengar på som affiliate och vanligtvis markanadsför man casinon och bettingbolag. Förmodligen den bransh som har högs konkurrens och därför kan det vara svårt att synas på Google Sök.
 • Ekonomi, sparande & låna pengar - Det som ger högst ersättning inom denna kategorin är framför allt: lån, kreditkort, försäkringar, aktiehandel och sparande. På samma sätt som med spel och casino så har denna kategorien väldigt hög konkurrens och det kan vara svårt att ranka på Google.
 • Hem & inredning - Detta är en annan kategori som också kan ge hög ersättning eftersom den ofta är en procentsats av köpbeloppet.
 • Hälsa & skönhet - Precis som hem & inredning så kan hälsa- och skönhetsprodukter ge en procentuell erstättning och många butiker inom detta segmentet erbjuder ofta rabattkoder och andra erbjudande vilket kan hjälpa till vid marknadsföringen.
 • Elektronik & teknik - En annan produkt kategori som också kan ge hög ersättning är teknikprodukter. Detta beror på att produkerna ofta är något dyrare och ersättningen är återigen procentbaserad.
 • Webbhotell -

Vad är bäst - annonser eller affiliatelänkar?

Om du är helt ny och det är din första blogg så kan det vara svårt att veta vad du ska välja för metod för att tjäna pengar. Problemet med att försöka tjäna pengar med en helt ny blogg är att det är inte att alla annons- och affiliatenätverk som godkänner helt nya sidor / bloggar så därför bör du istället fokusera på att skapa innehåll som dina besökare gillar och därefter försöka hitta sätt som du kan tjäna pengar på.

Men om du nu lyckas skapa en blogg som vars innehåll rankar bra på Google så vill du förmodligen försöka tjäna pengar. Så vad ska du välja - annonser eller affiliatelänkar?

Som vi skrev tidigare har det blivit allt vanligare med "ad blockers" vilket gör det svårare att tjäna pengar med annonser (beror också på vilken målgrupp din blogg riktar sig till) och på grund av det har många bloggare börjat fokusera på att marknadsföra produkter och tjänster med hjälp av affiliatenätverk och samarbeten med företag.

Men att arbete som affiliate kräver en hel del jobb. Till exempel måste du ansöka till program, hitta erbjudande och produkter som är relevanta för din blogg samt skapa och hantera länkar till produkter och tjänster. Allt detta kan ta en del tid och vill du slippa detta och istället fokusera på innehållet så kan annonser vara bättre eftersom de kräver ingen hantering och de visas helt automatiskt.

Som vi skrev ovan så beror valet mellan annonser och affiliatelänkar på vilken typ av "publik" din blogg riktar sig mot och på en del sidor kan det till och med fungera bra att kombinera både annonser och affiliatelänkar.

Men att bara använda annonser på en helt ny blogg är inget vi hade rekommenderat och anlednigen beror på att du förmodligen inte kommer tjäna några större pengar på att bara visa annonser. Att tjäna pengar på annonser kräver många besökare som faktiskt klickar på annonserna.

Så gör du för att få besökare till din blogg

Om du inte redan vet vad du ska blogga om så kommer här lite tips och ideér som du kan använda om du vill testa att skapa en blogg och undersöka hur det fungerar.

Vad ska man skriva om för att få besökare?

Det första tipset handlar om vad du ska skriva / blogga om. Om du väljer att starta en blogg så bör du försöka skriva om något som du är intresserad av och det ska helst vara möjlighet att tjäna pengar på ämnet (om målet med bloggen är att tjäna pengar).

Att skriva om något som du har ett intresse av gör det även mycket lättare att skriva om ämnet och det blir även roligare att arbeta med bloggen, men finns det inte möjlighet att tjäna pengar så kommer du förmodligen sluta blogga.

Tyvärr finns det ingen unik metod som kommer hjälpa dig att komma på något att skapa en blogg om. Istället får du försöka komma på ett "huvudämnet" som är relaterat till det som du är intresserad av. Till exempel så kanske du gillar att tjäna pengar och att handla med aktier.

Då kanske en blogg om investeringar kan vara ett alternativ. Därefter bör du undersöka om det finns något intresse för det här innehållet så du kan få besökare till bloggen. Det finns flera olika sätt som du kan undersöka detta på, men två populära metoder är att:

 1. Söka på Google och ämnet. Hittar du många resultat så finns det förmodligen ett intresse. Detta kan också ge en indikation kring hur stor konkurrens det är kring sökordet. (Till exempel om det finns flera bloggar så kan det bli svårt att ranka en helt ny blogg).
 2. Använd Twitter och andra sociala medier, sök på ämnet, produkten eller tjänsten för att se om där är någon aktivitet kring det du planerar att skriva om, etc. Det kan vara extra bra om det dagligen görs nya inlägg, då finns det förmodligen ett stort intresse.
 3. Använd Google Trends för att se om det du planerar att skriva om är aktuellt och om det görs några sökningar.

Du måste sökmotoroptimera bloggen

När du har kommit på något att skriva om så måste du jobba med att få besökare till bloggen.

Om du är aktiv på sociala medier så kan det vara en bra sätt att marknadsföra bloggen på, men för att nå ut till personer som är intresserade av det du skriver så kommer du behöva sökmotoroptimera bloggen.

Sökmotoroptimering eller SEO (Search Engine Optimization) är ett samlingsnamn för olika metoder och tekniker som man kan använda för att få en webbplats eller blogg att synas bättre på Google Sök.

Målet är helt enkelt att dina blogginlägg ska synas i Googles sökresultat när folk söker på sökord och sökfraser som är relaterat till det du skriver om. Till exempel om du skriver om investeringar så kan en topp placering för sökordet "aktiemäklare" vara väldigt värdefullt. Problemet är att detta ordet har väldigt hög konkurrens och det är ett ord som kan vara svårt att ranka för med en helt ny blogg.

Men om du däremot skriver ett inlägg om "spelaktier" och använder en titel som till exempel "20+ populära spelaktier i Sverige" så vill du försöka optimera inlägget så det kan visas på Google om någon söker efter till exempel "populära spelaktier", "vilka spelaktier finns i Sverige" eller "spelaktier Sverige".

Genom att synas för dessa tre sökfraser så kan du exponera din blogg till en mycket större publik, vilket kommer leda till fler besökare för bloggen. Det finns väldigt mycket att skriva om SEO och därför har vi skapat en helt egen kategori med inlägg där du kan lära dig mer om sökmotoroptimering.

Uppdaterad den: