7 populära sätt som du kan använda för att skaffa dig en passiv inkomst i Sverige

av Kreditkarma.se den

Den här guiden är för dig som vill komma igång och skaffa en passiv inkomst. Detta är förmodligen inte den första guiden du läser om passiva inkomster och vi vill börja med att säga: Det finns inga guider eller metoder som kommer göra dig rik snabbt och alla som påstår de kan hjälpa dig tjäna pengar snabbt är med stor sanolikhet en bluff. Istället tjänar dessa personer pengar på att du följer guiden eller "metoden" som de använder.

Här under går vi igenom några populära metoder som kan generera passiv inkomst, vissa av metoderna är 100% passiva men de kräver att du har tillgång till kapital. Sen hittar du några som kräver att du lägger ner en hel del arbete men som på lång sikt kan börja generera pengar passivt.

Innehåll

1. Investera eller månadsspara i utdelande aktier

Det första och absulut enklaste sättet att börja tjäna pengar passivt är genom att investera och spara i utdelningsaktier. Detta kräver visserligen att du har kapital och pengar att investera, men även om du inte har något kapital just nu så kan ett litet månadssparande idag generera stor avkastning i framtiden.

Att investera sina pengar på aktiemarknaden är inte någon garanti för att du kommer tjäna pengar, detta beror på att aktier rör sig både upp och ner. Därför är det inte säkert att du alltid kan sälja med vinst, men genom att köpa aktier på lång sikt och välja aktier som ger utdelning så ökar chansen att du kommer tjäna pengar.

Genom att välja aktier som ger utdelning kommer du tjäna pengar passivt och dessa pengar kan du återinvestera för att få ännu mer utdelningar.

Innan du börjar investera är det viktigt att känna till att det är väldigt svårt att tajma aktiemarknaden och att köpa vid exakt rätt tidpunkt, därför är det bäst att köpa aktier i mindre poster och över en längre tid.

Vanligtvis kommer de högsta utdelningarna från företag inom telekom, banker och fastighetsutveckling. Dessa utdelningar kommer oftast kvartalsvis eller årligen och pengarna sätts in på ditt investeringssparkonto eller aktiedepå. Vill du få utdelningar varje månad så går det att skapa aktieportföljer som erbjuder detta: Skapa en aktieportfölj med månatlig utdelningar (Kommer snart).

Om du handlar med utdelande aktier och planerar att sälja med vinst så är det oftast bäst att göra det precis innan en utdelning eftersom det är många som köper aktien vid denna perioden vilket ofta gör att priset går upp. Dessutom brukar de flesta aktier sjunka i värde motsvarande utdelningen så den eventuella vinsten blir ofta den samma.

2. Tjäna pengar som affiliate & marknadsför produkter

Denna metod är inte 100% passiv på samma sätt som att investera i utdelningsaktier, i alla fall inte till en början eftersom du först måste bygga en hemsida, blogg eller en följarskara på sociala medier för att kunna tjäna pengar som affiliate.

Som affiliate kan man tjäna pengar på lite olika sätt:

1. Hemsida eller blogg

Hemsida - Ett vanligt sätt att tjäna pengar som affiliate med en hemsida är genom att skapa en sida som finns till för att hjälpa besökarna med något specifikt och sen försöker ranka sidan på Google Sök.

Ett exempel kan vara att du skapar en sida vars syfte är att hjälpa till att besvara frågan: "Bästa kaffebryggaren med kvarn".

Detta är en sökterm som varje månad mer än 2 000 personer söker efter och eftersom det finns affiliateprogram till företag som säljer kaffebryggare så kan du få ersättning om du förmedlar besökare till företaget.

Vanligtvis kan du få en ersättning som motsvarar 5 - 10% av hela köpet som kunden gör. Så till exempel, om kunden beställer för 10 000 kr så kan du få mellan 500 - 1000 kr i ersättning.

Blogg - Driver du en blogg kan du marknadsföra och länka till produkter som du skriver om i dina inlägg och som du vill rekommendera till dina läsare.

Tänk dig att du driver en blogg och skriver ett inlägg om en produkt från t.ex. Ellos och använder en spårningslänk från Adtraction. När någon av dina besökare klickar på den länken och sedan köper något hos Ellos (inom 30 dagar) så får du 8% av den försäljningen i provision.

Exakt hur mycket pengar du tjänar varierar eftersom det beror på hur mycket besökaren handlade för.

Här är några populära sätt man kan använda för att inkludera affiliatelänkar i blogginläggen:

 1. Listor - Listor av alla slag, speciellt topplistor väcker ofta intresse och är lättkonsumerat innehåll för läsare. Varför inte skriva en topp-10-lista.
 2. Bäst i test - Gör ett traditionellt ”Bäst i test” med en produkt som attraherar din målgrupp. Du kan t.ex. testa en hudvårdsprodukt av olika märken, berätta om för- och nackdelar med produkterna, gör en poängsammanställning och utse därefter en vinnarprodukt.
 3. Recensera produkter - Låt dina läsare vara med på resan och dela med dig när du köper eller testar en helt ny produkt. När man provar någonting nytt finns en genuin nyfikenhet och det är lätt att skapa inspirerande, trovärdigt innehåll.
 4. Rekommendation - 9 av 10 privatpersoner handlar ofta på personliga rekommendationer. Brukar du tipsa dina läsare om dina personliga favoriter? Se om det finns affiliatelänkar till produkterna och börja tjäna pengar.

2. Sociala medier (Du behöver inte vara influencer)

För att tjäna pengar genom sociala medier så krävs det ofta att man har en stor följarskara.

Men det finns en social plattform som alla kan använda, där du når ut till en publik med stort köpintresse och du kan lyckas även om du är helt ny på platformen. Platformen vi pratar om är Pinterest som ofta används för att hitta inspiration och idéer till recept, inredning, resor och mycket annat.

Platformen starta 2010 och har idag mer än 459 miljoner aktiva användare varje månad, dessutom växer platformen fortfarande väldigt snabbt.

Så hur kan man tjäna pengar på genom Pinterest?

Pinterest fungerar inte som många andra social medier, där det ofta kräver att man har många följare för att man ska nå en tillräkligt stor räckvidd med människor för att lyckas tjäna pengar.

Med Pinterest kan du lyckas bara genom att skapa ett konto som innehåller rätt innehåll och när du lär dig att optimera dina inlägg så kan du nå en stor publik även om du är helt ny på tjänsten. En av de största fördelarna med att använda Pinterest är att du når ut till en stor publik som ofta är väldigt benägna att gör ett köp om de hittar rätt produkt.

Enligt studier så använder 9 av 10 användare plattformen för att planera eller genomföra köp, så genom att använda affiliatelänkar i dina inlägg och innehåll så har du möjlighet att nå personer som är väldigt nära att ta ett beslut om att göra ett köp.

Så kommer du igång som affiliate

Om du har en platform där du kan nå ut till människor, vare sig det är en hemsida, blogg eller konto på sociala medier så är första steget att gå med i ett affiliatenätverk.

Ett affiliatenätverk är ett företag som agerar mellanhand mellan annonsörer och publicister.

Via affiliatenätverket får du tillgång till särskilda spårningslänkar och bannerannonser till olika företag och sidor och dessa länkarna används sen för att spårar hur många klick och försäljningar som kommit från publicisten (din hemsida / blogg) så att du kan få betalt.

Några av de största affiliatenätverken i Sverige är:

 • Adtraction
 • Adrecord
 • Double
 • Tradedoubler
 • Zanox

För en komplett lista över alla affiliatenätverk, gå till vår guide om affiliatenätverk. eller besök # om du vill lära dig mer om affiliatemarknadsföring och hur du gör för att driva en hemsida eller blogg.

3. Investera i fastigheter genom fastighetslån

Att äga fastigheter är ofta en väldigt bra investering, men det kräver att man har en hel del kapital att investera. En fördel med fastigheter är att det har en tendens att stiga i värde över lång tid, samtidigt finns det alltid möjlighet att få avkastning i form av hyresintäkter om du inte själv vill använda eller bo i fastigheten. Men att bli hyresvärd kräver också en del arbete i form av skötsel och underhåll.

Men vill du slippa ta stora lån och allt extra arbete som kommer med att äga fastigheter så finns det ett annat sätt att investera i fastigheter och det är genom att investera i fastighetsprojekt och fastighetslån via till exempel Tessin.

Tessin är en plattform som förmedlar fastighetslån mellan investerare och fastighetsägare eller andra inom fastighetsbranschen. Tjänsten är en bra lösning för dig som vill ta del av fördelarna som fastighetsmarknaden erbjuder även med mindre kapital.

Som investerare kan du ofta förvänta dig mellan 7 till 13% i avkastning per år.

4. Sälj produkter via nätet

Vi har redan skrivit om hur du kan tjäna pengar med hjälp av en hemsida eller blogg och genom att använda affiliatemarknadsföring. Men det finns fler sätt du kan tjäna pengar genom att driva en webbplats och det är genom att sälja saker online:

Shopify - Med Shopify kan du skapa en egen e-handelsbutik där du kan sälja vad du vill. Det kan vara egna produkter som du själv tillverkar eller produkter som du köper och säljer vidare. Shopify är en komplett e-handelsplatform som gör det enkelt att skapa en e-handelsbutik utan kod och programmeringskunskaper.

Så tillverkar du något själv eller har någon produkt som du vill sälja? Testa skapa en butik på Shopify, det går snabbt att komma igång. Att skapa sidor och lägga till produkter gör du enkelt via ett grafiskt gränssnitt. Tjänsten gör det dessutom väldigt enkelt att ta betalt och de erbjuder flera olika betalningsmetoder som till exempel Paypal, Klarna och Swish.

Etsy - Etsy är en marknadsplats där man kan köpa och sälja unika varor som oftast är tillverkade av användarna. Idag innehåller sidan över 1 miljon butiker och har drygt 30 miljoner medlemmar över hela världen. Tjänsten är perfekt för dig som tillverkar handgjorda varor/produkter och vill nå ut till en stor skara användare utan att behöva hantera en egen e-handelsbutik.

Att sälja egentillverkade varor/produkter via nätet kommer till en början inte ge någon passiv inkomst och det kommer förmodligen krävas en del arbete, men lyckas du bygga en sida och produkt som säljer så kan du utveckla verksamheten och på sikt skulle det bli möjligt att tjäna pengar passivt.

Till exempel, istället för att du själv ska tillverka produkterna så kan du använda en tillverkare som gör produkterna åt dig och det finns "förpackningslager" som kan hantera leveranserna.

5. Skapa och sälj e-böcker

Om du gillar att skriva så kan du skapa en egen bok och sälja den som en e-bok eller till och med som ljudbok.

Steg för att lyckas skriva & sälja e-böcker:

 1. Skriva om något som du har kunskap inom och/eller som du är intresserad av.
 2. Säkerställa att det finns en marknad och intresse för ämnet som du skriver om.
 3. Paketera och publicera boken på ett stiligt, effektivt och lönsamt sätt.

Det som är viktigast om du ska skapa en egen bok är att du antingen väljer att skriva om något som du har kunskaper kring, detta är speciellt viktigt om det är en faktabok. Väljer du att skriva en fantasy-bok så är det innehållet som är det viktiga och försök skriv en introduktion som gör läsaren intresserad.

Beskrivning av boken är också viktigt eftersom det kan avgöra om en läsare köper boken eller ej. Sen gäller det att du skriver en beskrivning som återspeglar bokens innehåll, annars finns det risk för återköp och dåliga omdömen.

Kostnader med e-böcker

Att ge ut en e-bok på någon populära e-bokstjänst kostar inget, men det kan tillkomma en del andra kostnader som till exempel kan du behöva betala för en Editor (åtminstone en gång per bok du vill publicera) och du kan behöva betala för för en cover (omslagsbild) så boken får ett snyggt utseende.

Passiv inkomst för all framtid

Idag är det enkelt att skriva en e-bok och sälja den själv. Det svåra kan vara att marknadsföra boken, men har du en blogg, Youtube-kanal eller en egen webbsida så kan det vara en bra början och när du väl har skrivit och publicerat boken så kan den generera passiva inkomster under många år.

6. Sälj stockfoton eller grafisk design

Att sälja bilder eller grafisk design kan generera pengar under lång tid. Stockfoton är bilder som används i annonser, artiklar och grafisk design är vanligt på hemsidor för att illustrera innehållet. Gillar du att fotografera eller jobba med vector grafik är det här ett bra sätt att tjäna pengar på samtidigt som du gör något som du tycker är roligt.

Idag finns det flera tjänster där du kan sälja dina bilder eller grafisk design. Och allt du behöver göra är att ladda upp ditt innehåll och efter det har blivit godkänt så kan du börja tjäna pengar.

Några populära tjänster som du kan använda:

Exakt hur mycket du kan tjäna beror på vilken tjänst du väljer att använda och hur många som köper/laddar ner dina bilder eller design. Något som också kan påverka hur mycket du tjänar är om du vill ge någon tjänst ensamrätt att sälja dina bilder / design, dvs du använder bara en tjänst.

Genom att bara säljer via en tjänst kan du få upp till 80% av försäljningspriset, men du begränsar också antalet kunder som du kan nå ut till.

Om du väljer att arbeta med flera tjänster så har du möjlighet att nå ut till fler kunder, men du får då en lägre royalty som vanligtvis är mellan 40 - 50% av försäljningspriset.

7. Skapa och sälj digitala kurser

En fördel med att skapa en webbkurs är att du bara behöver skapa innehållet en gång. Sedan kan du sälja kursen om och om igen, vilket kommer ge din passiv inkomst under lång tid. Denna typ av tjänst eller produkt brukar kallas för e-learning, webbkurs eller e-kurs men kontentan är densamma. Målet är helt enkelt att förmedla kunskap på ett strukturerat och lättöverskådligt sätt som dina kunder kan ta del av när som helst.

En digital kurs eller e-kurs är en digital produkt som går att konsumerar via en dator, pekplatta eller mobiltelefon. Ofta brukar man också komplettera kurserna med nedladdningsbara pdf:er, bilder och ljudfiler.

Uppdaterad den: